Головна Новини Політика зовнішня політика Москва наполягає на вимогах безпеки: яку мету переслідує РФ і чи піде Захід на поступки
commentss НОВИНИ Всі новини

Москва наполягає на вимогах безпеки: яку мету переслідує РФ і чи піде Захід на поступки

Росія, зокрема, вимагала відмови від розширення НАТО та "повернення військових потенціалів, у тому числі ударних, та інфраструктури НАТО до стану на 1997 рік"

18 лютого 2022, 10:40
Поділіться публікацією:

МЗС Росії в четвер передав послу США в Москві Джону Саллівану російську відповідь на пропозиції Сполучених Штатів щодо безпеки, які, у свою чергу, стали відповіддю на російські вимоги. У ЗМІ потрапив повний текст російської відповіді.

Москва наполягає на вимогах безпеки: яку мету переслідує РФ і чи піде Захід на поступки

Москва наполягає на вимогах безпеки - коллаж "Коментарі"Д.Романюк

Про що свідчить ця відповідь? Як події можуть розвиватись далі? Якими бачиться найімовірніший вихід із ситуації? Щоб розібратися у цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Навряд чи зовнішню політику Росії можна назвати розумною, хоч би які пропагандистські обгортки вона не обирала для виправдання свого сьогоднішнього зовнішньополітичного курсу

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила та Честь" Олег Білоколос зазначає:

"Детальний аналіз російського документа ще мабуть належить зробити, але вже зараз точно видно його явно пропагандистський характер, що повторює багато з раніше відомих кліше, винайдених у Москві".

Експерт нагадує, що в результаті агресивної поведінки РФ президент США Джо Байден вже має намір запросити в американського Конгресу на оборону наступного фінансового року рекордну суму — понад $770 млрд. Причому, як повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в адміністрації, сума може зрости і до $800 млрд.

"Також слід звернути увагу, що експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch відзначають помітне підвищення ризику введення жорстких антиросійських санкцій, які можуть чинити тиск на суверенні рейтинги країни і на рейтинги її банків. Як вважають в агентстві, найсильніше на банківському секторі РФ позначаться санкції, які можуть обмежити можливості великих держбанків проводити платежі в іноземних валютах", – наголошує Олег Білоколос.

Таким чином, резюмує він, навряд чи зовнішню політику Росії можна назвати розумною, хоч би які пропагандистські обгортки вона не обирала для виправдання свого сьогоднішнього зовнішньополітичного курсу.

У всій історії головним операційним напрямком на нинішньому етапі російської зовнішньополітичної стратегії є саме Україна, а також делегітимізація Мінських угод, їх демонтаж, щоб визнати Л-ДНР

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що російська відповідь Сполучених Штатів містить низку важливих моментів.

"І очевидно із контексту, що головною є проблематика України, – зазначає він. – Вимоги, які були раніше озвучені РФ, є нездійсненними. Але Росія їх знову повторює. І навряд чи варто очікувати, що Захід погодиться на те, щоб із території України вивели раніше надіслане сюди озброєння, а не вступ України до НАТО – зафіксовано письмово. Одна з головних тез – примус Києва до виконання Мінських угод. І звинувачення України в тому, що вона, отримавши сучасне озброєння від Заходу, може розпочати військову операцію взяття ОРДЛО під контроль військовим шляхом. Фактично цей документ є одним із інструментів для обґрунтування подальших дій щодо оформлення демонтажу Мінських угод – шляхом звинувачення у їх порушенні саме української сторони".

Що стосується решти пунктів цієї відповіді, то можливий прогрес з ракет середньої та малої дальності, припускає Володимир Воля. А саме – переговори, які, зрештою, не мають гарантованого результату. Те саме стосується стратегічних наступальних озброєнь, не розповсюдження ядерної зброї.

"Окрім відсутності компромісу з української проблематики, не виглядає можливим до реалізації та теза про те, щоб США забрали своїх військових та озброєння з європейських держав – членів НАТО. І РФ обіцяє відповісти військово-технічними заходами, – наголошує політолог. – Швидше за все, йдеться про розміщення десь додаткових військових сил та озброєнь. Не виключаю, що на територію ОРДЛО, після її визнання Росією, можуть розмістити військову базу. А також – ударні озброєння у Криму. Плюс – Калінінградська область та Білорусь. Але якщо розглядати документ у контексті міжнародного протистояння навколо України, яке розпочалося з листопада 2021 року, очевидно, що у всій історії головним операційним напрямком на нинішньому етапі російської зовнішньополітичної стратегії є саме Україна, а також делегітимізація Мінських угод, їх демонтаж з тим, щоб визнати Л -ДНР – і цю територію анексувати".

Раніше на порталі "Коментарі" — Загострення на фронті та провокації в ОРДЛО: що задумали у Кремлі .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини