Головна Новини Політика зовнішня політика Між Україною та Угорщиною спалахнув дипломатичний скандал
commentss НОВИНИ Всі новини

Між Україною та Угорщиною спалахнув дипломатичний скандал

Угорщина звинуватила Україну в порушенні суверенітету через реакцію на угоду з "Газпромом"

28 вересня 2021, 15:10
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що підписаний договір Угорщини з Газпромом про транзит газу в обхід України, з метою виключення України зі схеми транзиту газу на вимогу Росії. Про це повідомляє видання "Главред"

Між Україною та Угорщиною спалахнув дипломатичний скандал

дипломатичний скандал - фото з відкритих джерел

"Я проти того, щоб в цій ситуації ми керувалися емоціями — ми або наші угорські партнери. Ми ж не заперечуємо права Угорщини укладати угоди з Газпромом, але ми чітко бачимо, що економічно Угорщина могла б укласти не менше економічно вигідний контракт, який би включав в себе транзит через Україну ", — зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Також клеб стверджує, що угода між Угорщиною і Росією не відповідає інтересам України.

"Ми розуміємо, що виключення України зі схеми транзиту було вимогою Російської Федерації — Угорщина цю вимогу прийняла. Це не відповідає нашим інтересам. Ми свої інтереси захищаємо", — додав міністр.

Нагадаємо, що Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу в обхід України в найближчі 15 років. У свою чергу українська сторона розкритикувала таке рішення і планує оскаржувати угоду.

Таку реакцію України міністр закордонних справ Угорщини Петро Сійярто прокоментував наступним образом6

"Дії уряду України вкрай обурливі. Ми розцінюємо їх як порушення нашого суверенітету, та вважаємо недружнім такий крок після безлічі субсидій".

Міністр підкреслив, що мова йде про вентилятори, медичному обладнанні, підтримку військових, а також інвестицій. Тому через цей конфлікт Угорщина викликала посла України в МЗС.

"Ми говоримо про спробу порушити наш суверенітет, та зараз ми викликали посла України в Міністерстві закордонних справ", — сказав Сійярто.

Тим часом Україна викликала на діалог посла Угорщини, так як транспортування газу в обхід України підриває нацбезпеку держави і енергетичну безпеку Європи. Попутно перенесла засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, яке мало відбутися днями в Будапешті.

Раніше видання "Коментарі" писало про те, що Сербська компанія Srbijagas і угорська FGSZ завершили будівництво лінійної частини газопроводу-перемички між двома країнами, по якій Угорщина зможе отримувати російський газ через чорноморський газопровід, а не через Україну. Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що для України цей факт може означати втрату до 12 млрд кубометрів транзиту газу в рік — п віслюку завершення будівництва .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Объективный наблюдатель

28 вересня 2021, 17:35

Украина не является другом Венгрии, поэтому венграм чихать на стенания Киева.

иван

28 вересня 2021, 15:16

В этой новости прекрасно ВСЕ! И принципиальность венгров, и унижение бэндэр, и величие России!


Новини