Головна Новини Політика зовнішня політика М'яч на полі Путіна: чи виконає Захід вимоги РФ і що вимагатиме натомість
commentss НОВИНИ Всі новини

М'яч на полі Путіна: чи виконає Захід вимоги РФ і що вимагатиме натомість

Спікер Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що саме у ключових питаннях до згоди сторони не дійшли і це погано. А ось позитивні зрушення спостерігалися у вирішенні другорядних питань

13 січня 2022, 17:31
Поділіться публікацією:

Глава МЗС РФ Сергій Лавров після серії переговорів заявив , що Росія чекає від США та НАТО письмової відповіді на російські пропозиції "з безпеки" . Аналогічну позицію озвучив речник російського президента Володимир Путіна – Дмитро Пєсков.

М'яч на полі Путіна: чи виконає Захід вимоги РФ і що вимагатиме натомість

Чи виконає захід вимоги РФ і що вимагатиме натомість - фото з відкритих джерел

На які гарантії можуть (і чи можуть) піти США та НАТО в цілому? Що можуть у відповідь вимагати від РФ? Які висновки можна зробити на цьому етапі переговорного процесу? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Кремль діє за принципом: "Хочеш досягти бажаного – вимагай неможливого!"

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що США та НАТО точно не підуть (з багатьох причин) на вимоги РФ про письмові гарантії щодо невступу України та Грузії до Північноатлантичного альянсу та згортання військової інфраструктури до кордонів 1997 року.

"Насправді Кремль про це знає сам. І діє за принципом: " Хочеш досягти бажаного – вимагай неможливого! " . А бажане – це примус Заходом України до реалізації Мінських угод за російським сценарієм, – пояснює Максим Ялі. — Відразу з політичної частини, а не з питань безпеки. Щоб військова інфраструктура та війська РФ під виглядом народної міліції залишилися в Україні – в ОРДЛО. А Кремль отримав можливість будь-якої миті розпочати політичну та військову дестабілізацію в Україні".

Це, наголошує політолог, і будуть гарантії невступу нашої країни до НАТО, навіть якщо ми виконаємо всі необхідні вимоги та проведемо всі необхідні реформи.

"У відповідь США хочуть гарантій невступу РФ до повноцінного військово-політичного союзу з Китаєм. Що також малоймовірно, – вважає експерт. – Сам Путін у грудні заявив, що Заходу не вдасться посварити РФ із КНР".

Максим Ялі наголошує, що пройшов лише перший раунд переговорів, на якому сторони традиційно озвучують свої вихідні позиції.

"Попереду ще довга дорога, – запевняє він. – Можливі проміжні домовленості за певних умов у кращому разі можуть бути досягнуті не раніше другої половини жовтня – напередодні виборів до Палати представників США (вони відбудуться на початку листопада). Але я дуже скептично ставлюся до такої можливості".

Якщо РФ щось і отримає у письмовій формі, це буде, швидше за все, від воріт – поворот

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов зазначає, що щодо глобальних питань домовленостей немає.

"І США, і НАТО відмовилися не те що юридично, але навіть неофіційно фіксувати російські вимоги про не розширення НАТО на Схід, не вступ туди України та Грузії, про повернення до ситуації 1997 року в плані розміщення озброєнь (вивести їх зі Східної Європи). Отже, якщо РФ щось і отримає у письмовій формі, то це буде, швидше за все, від воріт – поворот", – прогнозує Кирило Молчанов.

При цьому він не відкидає, що на певні речі колективний Захід може погодитися. Наприклад, повернутися до документа СНО-ІІІ (двосторонній договір між Росією та США про подальше взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь), до документа про не розміщення ракет малої та середньої дальності у певних регіонах.

"Найцікавіше, як на відмову Заходу виконувати її вимоги реагуватиме РФ. При тому, що було зрозуміло: виконати всі її вимоги Захід не може, бо для нього це буде капітуляція перед Кремлем. Наразі м'яч на полі Путіна. Не виключаю, що вся ця войовнича риторика у стилі "Росія буде змушена реагувати військово-технічним шляхом" призведе до того, що російські ракети можуть з'явитися якщо не на Кубі, як під час Карбіської кризи, то у Венесуелі. На це, до речі, натякає голова МЗС РФ Сергій Лавров. Крім того, Росія може розмістити ядерні ракети у Білорусі. Відповідні меседжі вже робив Лукашенко. У області Калінінграда можуть з'явитися гіперзвукові ракети. Є ймовірність, що РФ намагатиметься таким чином лякати Захід, щоб той пішов на суттєві, а не символічні поступки", – вважає Кирило Молчанов.

Раніше на порталі "Коментарі" — Ціль Росії – показати слабкість США: чому переговори можуть не виправдати надій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини