Головна Новини Політика зовнішня політика Листи "глави ДНР" Путіну: що задумала Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Листи "глави ДНР" Путіну: що задумала Росія

РФ відмовляється зустрічатися в нормандському форматі, давати пояснення своїх дій в рамках засідання ОБСЄ, спеціально скликаного з нагоди накопичення російських військ біля українського кордону

12 квітня 2021, 18:08
Поділіться публікацією:

Так звана "ДНР" (насправді — тимчасово окупована частина Донецької області) підготувала три варіанти звернення до президента РФ Володимира Путіна. Ці документи виявилися в розпорядженні українських спецслужб, передає ZN.UA.

Листи "глави ДНР" Путіну: що задумала Росія

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

У першому з трьох проектів листа нібито міститься прохання з боку "глави ДНР" Дениса Пушиліна надати військову допомогу "республіці". У другому — прийняти "ДНР" до складу Росії. У третьому — визнати незалежність "ДНР" і укласти договір про дружбу і співробітництво між "республікою" і Російською Федерацією. Чому дані про це спливли саме зараз? Що подібні проекти листів можуть означати? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Офіційному Києву слід у терміновому порядку ініціювати переговори з європейськими партнерами з нормандського формату — Францією і Німеччиною"

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко впевнений, що всі ці "листи Пушиліна", поки офіційно не підтверджені, всі агресивні заяви з боку окупаційних адміністрацій та представників Кремля і МЗС РФ, все пересування російських військ біля кордонів України, загострення на Донбасі — це ланки одного ланцюга.

"Росія здійснює агресивний тиск на офіційний Київ з метою виконання українською владою Мінських угод, особливо їхньої політичної частини, під трактування Кремля. Заступник глави Адміністрації президента РФ Дмитро Козак, який веде переговори як радник Путіна в рамках нормандського формату, відверто говорить, що за рік можна врегулювати конфлікт. Мовляв, було б бажання грати за російськими правилами. А правила ці відомі — амністія, особливий статус, вибори без передачі Україні або міжнародним організаціями контролю за кордоном. А безпекові питання — потім. Коли-небудь ... В цьому ж ракурсі потрібно розглядати і дані про "листи Пушиліна Путіну". Дивіться — якщо не будете діяти за нашою вказівкою, то ось такі у нас є варіанти розвитку подій", — пояснює Олександр Мусієнко логіку окупантів.

На його думку, офіційному Києву слід у терміновому порядку ініціювати переговори з європейськими партнерами з нормандського формату — Францією і Німеччиною. І така зустріч, за деякими даними, за кілька днів має відбутися. Ну, а переговори в Мінському форматі заплановані на 13 і 14 квітня. Чи буде від них толк — побачимо. Але Росія явно підвищує ставки, виторговуючи прийнятний для себе варіант переговорів.

"Такі листи — не що інше, як підвищення ставок РФ в ескалації конфлікту на всіх фронтах гібридної війни"

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає, що раз такі сценарії просочилися в пресу, значить, вони існують.

"І написані не на окупованій Росією території Донеччини або Луганщини, а у Кремлі, — продовжує експерт. — Там, де писалися варіанти, коли РФ анексувала Абхазію, Крим і так далі ... У нас не внутрішній конфлікт, не громадянська війна, як намагається це подати РФ, не залишаючи спроб суб'єктивізувати так звані "ДНР" і "ЛНР" через подібного роду листи, через спробу влаштувати прямі переговори між цими кремлівськими маріонетками і офіційним Києвом. У нас — війна з РФ на території окупованих Криму і Донбасу. А листи такі — не що інше, як підвищення ставок РФ в ескалації конфлікту на всіх фронтах гібридної війни".

Валерій Димов нагадує, що з початку року на ранок 12 квітня на Донбасі загинули 26 українських воїнів. А Росія продовжує нагнітати ситуацію і на Сході України, і біля наших кордонів. При цьому фактично перестала реагувати на заклики України і Заходу пояснити, що відбувається.

"РФ відмовляється зустрічатися в нормандському форматі, давати пояснення своїх дії в рамках засідання ОБСЄ, спеціально скликаного з нагоди накопичення російських військ біля українського кордону. Вона грає в мовчанку, а потім з'являються такі варіанти, як у "листі Пушиліна", на які Росія нібито може піти, якщо її не почують Україна і наші західні партнери, — підкреслює експерт. — Всьому цивілізованому світу передали сигнал. Або Україна імплементує Мінські угоди в путінському трактуванні (коли світ — це "русскій мір", а маріонеткові, опереткові "республіки" стають суб'єктами в складі України, але під контролем Росії). Або ескалація, а то і повноцінна війна. Але Путіну ніхто вже не вірить. Вже давно — США. З недавніх пір — основна частина ЄС і Україна. Росія постійно порушує обіцянки, зриває домовленості. А тому потрібно відкидати всі спроби домовитися на її умовах — і зміцнювати обороноздатність і міжнародну коаліцію в цьому протистоянні".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи допоможе зустріч президента України та президента Франції досягти миру на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини