Головна Новини Політика зовнішня політика 2023-й буде важким для Європи: ціни на енергоносії злетять
commentss НОВИНИ Всі новини

2023-й буде важким для Європи: ціни на енергоносії злетять

Рецесії траплялися в історії Європи. Однак, на відміну від попередніх спадів, світова економіка не прийде на допомогу.

25 грудня 2022, 19:50
Поділіться публікацією:

Енергетична криза й викликане нею зростання цін наступного року відчуватимуться по всій Європі. Однак гіперінфляція, на щастя, є дуже віддаленою перспективою. Про це пише редактор The Economist Крістіан Одендаль. Він зауважує, що Росія використовувала енергію як зброю проти західних прихильників Києва, скорочуючи експорт газу та підвищуючи ціни на блакитне паливо. 

2023-й буде важким для Європи: ціни на енергоносії злетять

Фото: https://pixabay.com/


“У 2023 році енергія залишатиметься дорогою, — продовжує Одендаль. — Європа збільшила свої імпортні потужності зрідженого природного газу, але глобальні поставки значно не зростуть. Газосховища майже заповнені і, завдяки теплій осені, не спорожніють повністю до весни. Але здається, що нафтовидобувні країни мають намір, незважаючи на дипломатичний тиск Заходу, зберегти нафту дефіцитним та дорогим товаром”.


Таким чином, рівень інфляції може бути вищим, ніж багато хто сподівався. Разом з тим, варто очікувати зростання зарплатні, підприємства перекладатимуть вищі витрати на клієнтів, щоб не втратити прибуток. 


“У 2022 році, році постковідного відновлення, відкладений попит на сонячний відпочинок і шикарні ресторани підштовхнув економіку... Але в 2023 році сімейні бюджети зіткнуться з подвійним ударом: вищі рахунки за електроенергію та збільшені виплати за іпотечними кредитами, оскільки процентні ставки залишаються високими для боротьбою з інфляцією”, — зауважує автор видання. 


На відміну від попередніх спадів, світова економіка не може прийти на допомогу Європі. Справа в тому, що експортні замовлення залишатимуться низькими протягом 2023 року, оскільки вищі процентні ставки, глобальна енергетична криза та сильний долар послаблюють зростання та попит у всьому світі, пояснює Крістіан. 


“Тільки після того, як ціни на енергоносії впадуть, а інфляцію в Америці буде взято під контроль, глобальне зростання зможе підтримати відновлення Європи. Але цього не станеться в 2023 році”, — прогнозує він. 


Державна підтримка домогосподарств і підприємств допоможуть запобігти глибшій рецесії в Європі в 2023 році. 


Раніше "Коментарі" писали, що у наступному році на більшість країн світу чекає зниження економічної активності. Економічна слабкість та геополітичні ризики найбільш очікувані для країн Європи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини