Головна Новини Політика зовнішня політика Світову економіку у 2023 році чекає рецесія - The Economist
commentss НОВИНИ Всі новини

Світову економіку у 2023 році чекає рецесія - The Economist

Світ переживає потрясіння в геополітиці, енергетиці та економіці, але є підстави для оптимізму, вважає головна редакторка TheEconomist.

19 грудня 2022, 08:45
Поділіться публікацією:

У наступному році на більшість країн світу чекає зниження економічної активності. Економічна слабкість та геополітичні ризики найбільш очікувані для країн Європи. Про це пише Занні Мінтон Беддоуз, головний редактор The Economist. 

Світову економіку у 2023 році чекає рецесія  - The Economist

Фото: https://pixabay.com/


Вона зазначає, що, незважаючи на м’яку осінь і, як наслідок, падіння цін на енергоносії, на континент чекають важкі зими — ця, а також наступна.  “Багато європейських економік вже перебувають на межі рецесії. Вищі процентні ставки, необхідні для стримування інфляції, ще більше скоротять споживчі витрати та збільшать безробіття. Різке похолодання призведе до стрімкого зростання цін на газ і збільшить реальну перспективу відключень”, — прогнозує головний редактор видання. 


Поки що європейські уряди захищали споживачів від найгіршого енергетичного цінового шоку за допомогою масштабних субсидій і обмеження цін, та довго це тривати не може, зауважує Беддоуз. 


У 2023-му році погіршення економічної ситуації можливе через припинення експорту газу з боку рф в Європу. Друге вразливе місце — Китай. Економіка країни увійде в 2023 рік ослаблена власним набором політичних помилок, зокрема рішучістю пана Сі дотримуватися своєї стратегії "нульової боротьби з ковідом" і нездатністю впоратися з величезною, гніючою кризою власності. Цінуючи лояльність над компетентністю, він більше не має навколо себе досвідчених економічних технократів, додає Беддоуз. 


Економіка Америки входить у 2023 рік у сильнішій формі. 

“Агресивне підвищення ставок Федеральної резервної системи спрямує економіку в рецесію, але враховуючи, що ринок праці все ще сильний, а домогосподарства мають значні заощадження, воно буде помірним. Незважаючи на те, що високі ціни на бензин посилили сплеск інфляції та завдали шкоди адміністрації Байдена, країна є великим виробником енергії, тому виграла від цьогорічних товарних шоків”, — пише головна редакторка The Econimist.


Оптимістичні моменти


Як пише авторка, у 2023 році на деякі країни чекають хороші новини. Індію, яка випередить Китай і стане найбільш густонаселеною країною у світі у 2023 році, чекають хороші перспективи завдяки зниженню цін на російську нафту, зростаючим внутрішнім інвестиціям та зростанню інтересу з боку іноземців, які бажають диверсифікувати свої ланцюги поставок із Китаю”, — міркує Занні. 


Загалом країни з економікою, що розвивається, почуватимуться відносно краще, ніж у попередні епізоди підвищення процентних ставок і глобальної рецесії.


Водночас енергетичний шок сприятиме переходу до відновлюваних джерел енергії. 

“Якщо пощастить, нарешті буде подолано давнє лицемірство, наприклад небажання Європи фінансувати газові проекти в бідних країнах, навіть коли вона намагається забезпечити більше поставок газу для себе, і результатом стане екологічніша глобальна енергетична система, більш різноманітна й безпечніша”, — вважає Зенні Мінтон.


На її думку, російський президент зазнає стратегічної поразки у своєму прагненні відмовити Україні в праві на існування. Натомість Україна буде західноорієнтованою країною з найбільшою та найбільш загартованою армією в Європі. Навіть якщо вона буде поза НАТО, це змінить позиції безпеки Європи, резюмує головна редакторка. 


Як відомо, у державному бюджеті України на 2023 рік закладено ріст ВВП на 3,2%.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини