Головна Новини Політика зовнішня політика Кулеба відповів, чи є плани у влади щодо евакуації українських міст
commentss НОВИНИ Всі новини

Кулеба відповів, чи є плани у влади щодо евакуації українських міст

Міністр прокоментував плани дій України для захисту від російської агресії

23 лютого 2022, 09:05
Поділіться публікацією:

Кулеба відповів, чи є плани у влади щодо евакуації українських міст

Міністр Дмитро Кулеба, фото Facebook

22 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та державний секретар Ентоні Блінкен провели спільну прес-конференцію. Про це відомо з урядового сайту Держдепу США.

На запитання журналіста  The Wall Street Journal проте, чи планується евакуація Маріуполя або Харкова з огляду на "події, які бачили на Донбасі" міністр відповів, що в України таких планів немає.

"НАТО – це вибір народу України. Ніхто, крім України та НАТО, не буде вирішувати майбутнє наших відносин. Навіть якщо ми нічого не зробимо, президент Путін знайде привід звинувачувати нас у тому, що ми щось робимо. Щодо наших планів евакуації Маріуполя чи Харкова, то ні, у нас таких планів немає", — наголосив Дмитро Кулеба.

За словами міністра, в уряду є лише два плани щодо дій в майбутньому. Перший з них полягає в дипломатичній боротьбі та стримуванні агресії Росії, другий — відстоювання кожного метру української землі, якщо таки буде ескалація.

Міністр також пояснив, що Будапештський меморандум  передбачає, що країни-підписанти не будуть застосовувати силу проти нас; а якщо це станеться, вони зроблять все можливе, щоб зупинити це.

Тому українські дипломати наполягають на проведенні консультацій щодо дій країн-підписантів для захисту нашої держави.

"Ми розуміємо, що одним із підписантів Будапештського меморандуму є Росія, але це не звільняє інші країни від їх обов’язків робити все можливе, щоб допомогти Україні. Ми багато зробили для зміцнення глобальної безпеки, відмовившись від нашого ядерного арсеналу. Це був величезний внесок. І ми очікуємо на принципі взаємності не менш величезного внеску у забезпечення безпеки України", — пояснив міністр.

Ентоні Блінкен заявив, що проведення зустрічі з дипломатами Росії наразі не має сенсу, адже поновилося російське вторгнення в Україну.

"Президент Путін чітко дав зрозуміти, що йдеться про повне підкорення України Росії. Йдеться про відновлення Російської імперії або, якщо не рахувати, сфери впливу, або, коротше цього, про повний нейтралітет країн, що оточують Росію. І тому питання України та НАТО дійсно було виправданням, щоб замаскувати той факт, що йдеться про думку президента Путіна про Україну як про країну, що нібито не має права на існування чи незалежність, яку рішуче відкидаємо не лише ми, а й кожен українець", — додав політик.

Як повідомляв портал "Коментарі", очільник міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про успіхи українських дипломатів на міжнародній арені. Також він наголосив, що українці скоординували з партнерами наступні кроки якими будуть тримати Росію на дипломатичному треку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини