Головна Новини Політика зовнішня політика "Кримська платформа": ставлення українців до саміту
commentss НОВИНИ Всі новини

"Кримська платформа": ставлення українців до саміту

"Кримська платформа" - новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною

22 серпня 2021, 13:03
Поділіться публікацією:

У понеділок, 23 серпня, в Україні відбудеться саміт "Кримська платформа". Цю ініціативу, а також ставлення українців до кримського питання проаналізував для порталу "Коментарі" професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Олексій Гарань.

"Кримська платформа": ставлення українців до саміту

"Кримська платформа". Фото з відкритих джерел

"Я думаю, що "Кримська платформа" — дуже важлива подія. Вже зараз можна говорити про успіх. Про свою участь у заході заявили делегації 45 країн. При цьому будуть присутні ключові держави, причому на досить високому рівні.

Так, звичайно, нам би хотілося, щоб деякі країни були представлені більш впливовими особами. Щоб залишилася на день канцлер ФРН Ангела Меркель, яка прибуває з візитом 22 серпня. Але і без неї буде представник уряду (стало відомо, що голова німецького зовнішньополітичного відомства Хайко Маас, який планував прибути до Києва для участі в саміті "Кримська платформа", не зможе приїхати через ситуацію в Афганістані; замість нього Німеччина делегувала до Києва міністра економіки і енергетики Петера Альтмайера — прим. ред.), керівництва урядів, президенти, міністри оборони Великобританії та Португалії. Приїжджають навіть ті країни, які раніше у пріоритетах мали не стільки Україну, скільки Північну Африку чи Близький Схід. Наприклад, Іспанія, Португалія, Італія. І про це ми можемо говорити як про успіх.

Також дуже важливо, що навколо "Кримської платформи" об'єдналася і влада, і патріотична опозиція. Ми знаємо, як критикується Зеленський, але в цьому випадку і "Європейська солідарність", і "Голос", і "Батьківщина" підтримують його ініціативу. З символічної точки зору усе це — вже успіх. Відомо, що "Кримська платформа" буде складатися із парламентської частини, політичної та експертної. Так, в експертній частині буде сім робочих груп, в тому числі з питань безпеки, гуманітарна група, з питань екології й так далі. Наскільки надалі ефективно буде працювати "Кримська платформа", значною мірою залежить від успішної роботи груп за певними напрямами.

Саміт "Кримської платформи" — лише початок шляху. І на цьому шляху можуть бути різні підводні течії. Але важливо, що цей крок зроблений. Зазначу, що тематика Криму залишається актуальною у громадській думці України. Фонд "Демократичні ініціативи" спільно з Соціологічною службою Центру Разумкова провів у серпні опитування щодо Криму. З'ясувалося, що 61% українців бачить політичне майбутнє Криму в складі України. Лише 6% — у складі РФ. Ще 10% вважають, що Крим повинен бути незалежним державним утворенням. Тобто, умовно кажучи, 16-17% вважають, що Крим може бути поза Україною. І ця цифра приблизно збігається з цифрою тих, хто підтримує ОПЗЖ, виступає за Євразійський союз із Росією (12-14%). Але більшість українців справедливо вважають, що Крим — це Україна.

Також 61% опитаних підтримує законодавче закріплення статусу кримськотатарського народу як корінного народу України. І така більшість — по всіх регіонах. Це відповідь українців Путіну, кремлівській пропаганді, які спекулювали на темі, що таке закріплення — це дискримінація росіян. В Україні так не вважають. Ще одна важлива цифра — 57% вважають, що слід створювати кримськотатарську національну автономію. Причому ми такі опитування проводили у 2016 і 2018 роках. І у порівнянні з 2018-м ця цифра зросла на 7%. Це важливо для спростування тез російської пропаганди, яка запевняє, що відбувається якась дискримінація росіян. Дивно, чому в РФ можуть бути автономні республіки: башкирська, татарська, карельська і т.д., а в Україні — ні.

Росія доклала багато зусиль, щоб зірвати "Кримську платформу" або зробити так, щоб приїхало менше країн на цей саміт. Мабуть, це пояснює, чому на саміті не буде представників країн Латинської Америки та Африки. Росіяни дуже сильно тиснули, щоб представники цих країн не з'явилися на "Кримській платформі". Але, підкреслюю, ми з повним правом можемо говорити, що цей захід, організований у досить короткі терміни, є успіхом. 

Нагадаємо, представляти на саміті "Кримської платформи" Північноатлантичний Альянс буде заступник генерального секретаря військово-політичного блоку Мірча Джоане.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

fghjgfhjk

22 серпня 2021, 14:46

https://web.sites.google.com/view/southampton-v-man-united-live/ https://web.sites.google.com/view/streams-live-southampton-vs-ma/ https://web.sites.google.com/view/southampton-vs-man-utd-live/ https://web.sites.google.com/view/live-southampton-v-man-epl/ https://web.sites.google.com/view/manunitedvssouthamptonlive/ https://web.sites.google.com/view/man-united-v-southampton-live/ https://www.graphicartsmedia.com/advert/epl-man-united-vs-southampton-live-stream-free/ https://www.graphicartsmedia.com/advert/live-southampton-vs-manchester-united-live-streamreddit/ https://www.graphicartsmedia.com/advert/live-stream-southampton-vs-manchester-united-live-streamreddit/ https://www.parti-socialiste.fr/rita/streams_southampton_vs_man_united_live_tv_stream_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_watch_free_southampton_vs_man_united_live_streamig_22_08_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_live_southampton_vs_man_united_live_stream_online https://www.parti-socialiste.fr/rita/_free-watch_southampton_vs_man_united_live_stream_oeliee_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_free-live_southampton_vs_man_united_live_online_22_august_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_watch_southampton_vs_man_united_live_stream_tv_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_w_a_t_c_h_southampton_vs_man_united_online_live_tv https://www.parti-socialiste.fr/rita/streams_southampton_vs_man_united_live_onlline_22_8_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_live-free_southampton_vs_man_united_en_vivo_live_on_free https://www.parti-socialiste.fr/rita/_live_southampton_vs_man_united_live_streams https://www.parti-socialiste.fr/rita/live-streaming_southampton_vs_man_united_live_stream_updates https://www.parti-socialiste.fr/rita/_free-tv_southampton_vs_man_united_live_stream_online_tv_2021 https://www.parti-socialiste.fr/rita/_free-streams_southampton_vs_man_united_live_stream_watch_tv_channel https://www.parti-socialiste.fr/rita/watch-live_southampton_vs_man_united_live_stream_online_tv https://www.parti-socialiste.fr/rita/_tv-free_southampton_vs_man_united_live_free_2021_online_tv

читаем

22 серпня 2021, 12:12

пшик


Новини