Головна Новини Політика зовнішня політика Країни Європейського Союзу погодили ліміти цін на газ
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни Європейського Союзу погодили ліміти цін на газ

Міністри енергетики ЄС досягли політичної згоди щодо механізму корекції ринку для захисту громадян та економіки від надмірно високих цін.

26 грудня 2022, 11:12
Поділіться публікацією:

Рішення має на меті обмежити надмірні цінові стрибки на газ в ЄС, які не корелюють з цінами на світовому ринку, одночасно забезпечуючи безпеку енергопостачання та стабільність фінансових ринків. Про це повідомляють “Коментарі” з посиланням на офіційний сайт Європейської Ради. 

Країни Європейського Союзу погодили ліміти цін на газ

Фото: https://pixabay.com/


“Нам вдалося укласти важливу угоду, яка захистить громадян від стрімкого зростання цін на енергоносії. Ми встановимо реалістичний та ефективний механізм, який включає необхідні гарантії, які убезпечать нас від ризиків для безпеки постачання та стабільності фінансових ринків. Ми ще раз довели, що ЄС єдиний і нікому не дозволить використовувати енергію як зброю”, — цитує пресслужба міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозефа Сікела.


Згідно з повідомленням, механізм корекції ринку активується автоматично, як тільки:


- ціна на місяць наперед за механізмом передачі права власності (TTF) перевищує 180 євро/МВт-год за три робочі дні;

- ціна TTF на місяць наперед на 35 євро вища за базову ціну на СПГ на світових ринках за ті ж три робочі дні.


Механізм буде застосовуватися з 15 лютого 2023 року. Згідно з задумом, Агентство зі співпраці енергетичних регуляторів (ACER) буде постійно контролювати ринки, і якщо помітить, що відбулася одна із зазначених подій, опублікує "повідомлення про корекцію ринку" на своєму веб-сайті. 


Ми раніше писали, що енергетична криза й викликане нею зростання цін наступного року відчуватимуться по всій Європі. На відміну від попередніх спадів, світова економіка не може прийти на допомогу Європі. Справа в тому, що експортні замовлення залишатимуться низькими протягом 2023 року, оскільки вищі процентні ставки, глобальна енергетична криза та сильний долар послаблюють зростання та попит у всьому світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини