Головна Новини Політика зовнішня політика Інавгурація Байдена: чому для України важливо бути присутньою на заході
commentss НОВИНИ Всі новини

Інавгурація Байдена: чому для України важливо бути присутньою на заході

Експерти розповіли, чому для українських політиків так важливо відвідати інавгурацію Байдена

14 січня 2021, 08:24 comments1022
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що 20 січня під час інавгурації президента США Джозефа Байдена нашу країну офіційно представить посол України у Вашингтоні Володимир Єльченко, як і посли інших держав. Експерти прогнозують, що це не завадить багатьом відомим політикам намагатися підібратися ближче до Байдена. "Коментарі" розбиралися, у кого більше шансів і чому, а також в тому, то це дасть конкретним політикам і Україні в цілому.

Інавгурація Байдена: чому для України важливо бути присутньою на заході

Інавгурація Байдена. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Символічний знак

Участь в інавгурації президента США — це символічний знак. І він більше використовується для внутрішньополітичної боротьби в нашій країні: дискредитації опонентів, поліпшення піару серед виборців. А конкретне налагодження відносин здійснюється не на публіці, в тиші кабінетів. Так вважає керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей.

"Українська влада вже зробила заявку на участь президента в заході. Її почули, але відповіді поки немає. В першу чергу — тому що американська сторона ще визначається з форматом, — пояснює експерт. — Якщо остаточно буде прийнятий формат, коли країни представляють тільки посли, а всі інші присутні — онлайн, то це погана новина для Банкової. Оскільки вона своїми руками відрізала собі майбутні функціональні можливості, замінивши посла ще за минулої адміністрації (таким чином зробивши його "кульгавою качкою")".

Ігор Соловей нагадує, що з Україною у Байдена особливі відносини давно. Адже в адміністрації президента Барака Обами він багато років займався українським питанням.

"І зараз більше шансів налагодити з ним відносини буде у того, з ким Байден працював і кого він добре знає, — вважає керівник" Агентства міжнародних досліджень ". — Навіть якщо цієї людини не буде фізично в Вашингтоні на інавгурації, а вони поспілкуються телефоном. Наприклад, можу нагадати фразу самого Байдена, який розповідав, що спілкується з Петром Порошенком телефоном настільки часто, що дружина ревнує. Або екс-прем'єр Арсеній Яценюк, до якого у Байдена є велика симпатія ".

У політиці, підкреслює Ігор Соловей, немає такого поняття як "збитий льотчик". Сьогодні ти програв, а завтра — вже президент. І Байден тому приклад.

Ціна відвідування

Політолог Андрій Золотарьов підкреслює, українська політика традиційно маргінальна. Тривалий час ми тяжіли до Москви, потім це змінилося "поклонінням Заходу.

"Не дивно, що останнім часом напередодні інавгурації президента США туди рвуться українські" політичні трупи "і діючі політики, олігархи, фігури калібром поменше. Щоб потім бити себе в груди й говорити, що саме він — "кохана дружина Держдепу". До речі, потрапити на інавгурацію непросто. Минулого разу, кажуть, лобісти запитували за це 200 тисяч доларів ", — зазначає політолог.

За його словами, в американських демократів є свої улюбленці серед діючих і колишніх гравців українського політичного поля.

"Той же Яценюк, якого називають" улюбленої болонкою Нуланд". Той же Порошенко, який кине всі сили, щоб потрапити на інавгурацію або на заходи після неї. Але не думаю, що адміністрація Байдена буде робити на них ставки. Там прекрасно поінформовані про жахливий антирейтинг Порошенка. У нього є секторальна підтримка, але не більше. А цього мало. У Яценюка і зовсім електоральний потенціал близький до нуля... Припускаю, що будуть шукати більш успішні фігури, в тому числі серед молодих політиків. Відомо, що "грантоїдський кооператив", в тому числі екс-прем'єр Гончарук, вже намагався запропонувати себе... Колишній глава РНБО Данилюк теж, схоже, буде намагатися якось політично оформитися. Але кастинг пройдуть швидше ті, з ким можна працювати на перспективу", — прогнозує Андрій Золотарьов.

Він звертає увагу на правильну позицію команди Зеленського, яка, на відміну від команди Порошенко, під час правління останнього, не стала складати всі яйця в один кошик.

"На відміну від Порошенка і Ко, які беззастережно підтримали Клінтон (а переміг Трамп), команда Зеленського максимально дистанціювалася від внутрішньоамериканських справ. Зробила ставку на двопартійну підтримку. А тому у Байдена точно немає вагомих причин тримати зло на Зеленського, — вважає політолог. — Так, це людина не з його обойми й не його калібру. Але, думаю, Байден НЕ ІГНОРУВАТИМЕ Зеленського".

Раніше "Коментарі" писали, що зміниться для українських олігархів після інавгурації 46-го президента США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Маруся

14 січня 2021, 10:11

зеленского уже НЕ пригласили. От Украины будет посол в США. Кому он на фиг там сдался, зеленский.


Новини