Головна Новини Політика зовнішня політика Хартія про стратегічне партнерство з США: що передбачає документ й чому він важливий
commentss НОВИНИ Всі новини

Хартія про стратегічне партнерство з США: що передбачає документ й чому він важливий

В Хартії прописано співробітництво в кількох сферах

11 листопада 2021, 09:35
Поділіться публікацією:

10 листопада між Україною та США було підписано нову Хартію стратегічного партнерства на 10 років. Про це повідомляють в прес-службі Міністерства закордонних справ.

Хартія про стратегічне партнерство з США: що передбачає документ й чому він важливий

Сторони підписали Хартію, фото МЗС

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ Україну, наголосив, що наразі підтримка США для України є дуже важливою на фоні подій на біля її кордонів.

Також він зазначив, що треба дати зрозуміти Росії, що Україна не сама, в неї є союзники. У підписаній Хартії стратегічного партнерства України та США є положення, що стосуються протидії російській агресії. Документ передбачає продовження підтримки України в боротьбі з агресором на 10 років.

"Україна та Сполучені штати підкреслюють непохитну відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим та територіальні води, в умовах російської агресії, яка загрожує миру та стабільності в регіоні та підриває заснований на правилах глобальний порядок", — йдеться в тексті Хартії.

Крім того, в тексті зазначається, що дві країни прагнуть розширювати співробітництво дев'яти напрямках. Серед яких: політичний, безпековий, оборонний, економічний, енергетичний, гуманітарний та інші.

Розділ другий Хартії присвячений протидії російській агресії та обороні України. В Хартії прописано, що США не визнає анексію Криму. Також зазначається, що Україна та Сполучені Штати продовжать заходи для запобігання зовнішній прямій та гібридній агресії проти України. США підтримує прагнення України до партнерства в НАТО.

У четвертому розділі прописано співпрацю двох країн щодо розвитку торгівлі, залученню американських інвестицій в економіку України, підтримку енергетичної безпеки України. В Хартії прописано, що США будуть "перешкоджати Кремлю у використанні енергії у якості геополітичної зброї".

Крім того, наш партнер зобов'язується сприяти лібералізації умов торгівлі між країнами. Між українськими та американськими компаніями будуть укладатися нові партнерські угоди щодо співпраці в енергетиці, сільському господарстві, інфраструктурі, транспорті, безпеці, охороні здоров'я.

В Хартії також зазначено, що США підтримує Україну в боротьбі з корупцією, реформах. Штати засвідчують певний прогрес України в цих сферах.

Як повідомляв портал "Коментарі", кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нагадує, що про зустріч та підписання Хартії домовлявся ще наприкінці серпня – на початку вересня президент України Володимир Зеленський під час візиту до США.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини