Хартія про партнерство України та США: що зміниться у відносинах двох країн

Оновлений документ цементує прозахідний вектор України та підтримку у цьому напрямку з боку Штатів

Україна та США підписали 10 листопада оновлену Хартію про стратегічне партнерство. Вона містить 5 напрямів співробітництва у сфері безпеки, економіки, верховенства права. Також США пообіцяли надати Україні нове фінансування у сфері безпеки. Експерти оцінили для видання "Коментарі" зустріч американської та української сторін, що відбулася у Вашингтоні.

Україна не є пріоритетним напрямком для Штатів. Хартія-2021 не змінить цієї ситуації

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса звертає увагу на те, що Хартія – рамковий документ, який визначає спільні напрямки співпраці.

"У практичному сенсі сам собою, цей документ не змінить модальність відносин США та України, або ситуацію навколо України, – зазначає експерт. – Однак він закладає основи для подальшого розширення партнерства, якщо Україна та США над цим працюватимуть".

Підводне каміння у тому, чи зацікавлені США захищати Україну за будь-яку ціну, вважає Ілля Куса.

"Україна не є пріоритетним напрямком для Штатів. Отже, не можна бути впевненою у тому, що США захищатимуть нас від усіх загроз. Тому Хартія-2021 не змінить цієї ситуації, оскільки не створює нових смислів у відносинах двох країн", – резюмує експерт.

Адміністрація Байдена, порівняно з адміністрацією Трампа, посилює підтримку України

Ветеран, військовий та політичний експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко вважає, що у стратегічному аспекті така Хартія – важливий сигнал усім в Україні та за її межами (у тому числі – для РФ), що США мають намір продовжувати та розвивати співпрацю з нашою країною. Максимально – у захисті незалежності.

"Після жовтневого візиту заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд до Москви російська пропаганда всіляко підігрівала чутки, що США домовилися з РФ – і здають Україну. Начебто в якихось аспектах повториться афганський сценарій. Нагадаю, що через 20 років Штати та союзники залишили Афганістан, де до влади знову прийшов рух "Талібан".

РосЗМІ запевняли, що США згорнуть підтримку Україні, залишивши її віч-на-віч з Росією. Але такі візити нашої делегації до Вашингтона, як зараз, так само як заяви і документи, що з'явилися за їхніми підсумками, повністю спростовують ці міркування. Все з точністю навпаки: адміністрація Байдена, порівняно з адміністрацією Трампа, посилює підтримку України", – наголошує Юрій Кочевенко.

На його думку, у цьому контексті навіть вихід США з Афганістану є для України певним чином позитивом. Адже у Штатів вивільняються значні ресурси, які можуть бути спрямовані, зокрема, на підтримку нашої країни.

"На тактичному рівні нам важлива підтримка розвитку обороноздатності України, – продовжує експерт. – Особливо протиракетної, протиповітряної оборони, військово-повітряних сил та флоту. Оскільки ці питання торкалися під час спілкування держсекретар США Ентоні Блінкен із главою українського МЗС Дмитром Кулебою у Вашингтоні, є сподівання на суттєве просування ними. За роки війни ми досягли колосального прогресу у розвитку сухопутних компонентыв збройних сил. Було створено по-справжньому бойові бригади, здатні виконувати будь-які завдання. Але й близького подібно до поштовху у розвитку не отримали військово-морські та військово-повітряні сили України. На даному етапі вони не здатні створити серйозних проблем аналогічним російським збройним силам, якщо дійде до відкритого зіткнення. Цю загрозу усвідомлюють і США. Сподіваюся, ці напрями отримають суттєву підтримку з боку наших американських партнерів".

Читайте також на порталі "Коментарі" - експерт розповів, чим новий міністр оборони Резніков вже прославився у США.