Головна Новини Політика зовнішня політика ГУР розповів про цілі Москви в Молдові та Придністров'ї
commentss НОВИНИ Всі новини

ГУР розповів про цілі Москви в Молдові та Придністров'ї

Росія створює напруження в цій країні

2 березня 2023, 14:02
Поділіться публікацією:

Росія влаштовує напругу навколо Молдови та невизнаного Придністров'я, переслідуючи дві цілі — для відвернення уваги світу від війни в Україні та демонстрації якоїсь "перемоги" для російського народу. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Міністерства оборони України Андрій Черняк, передають "Коментарі" з посиланням на РБК-Україна.

ГУР розповів про цілі Москви в Молдові та Придністров'ї

Москва зазіхає на Молдову

"У Придністров'ї росіяни мають дуже обмежений контингент, — стверджує розвідник. — Є склади, які вони охороняють. Але на тих складах вже майже нічого немає, а те, що залишилося — старе і непридатне до використання. А в Молдові вони зараз все ж таки намагаються політичним шляхом розхитати ситуацію – під "чужим прапором", — зазначив Черняк.

Представник воєнної розвідки України нагадав, що за таким сценарієм росіяни колись влаштовували провокації у Донецьку та Луганську.

Створюючи напругу в Молдові, Росія ставить для себе дві цілі: відвернути європейську громадськість від подій, що відбуваються в Україні:

"Вони бачать, що вся увага сконцентрована на Україні, у тому числі в сенсі допомоги. Тому вони намагаються розпалити нову пожежу в Європі", — пояснив Андрій Черняк. Друга мета — створення ілюзії "перемоги" для свого населення.

"Адже вони не досягли жодного результату у своїй так званій "спеціальній військовій операції". Тому їм потрібно демонструвати будь-які "перемоги" для свого населення. Зараз вони намагаються зробити якусь "революцію", щоб створити ілюзію як "мир за них", мовляв,"народ "Молдавії за нас", — каже Андрій Черняк.

Нагадаємо, що раніше МЗС РФ зробило агресивну заяву щодо можливого захоплення Придністров'я. Також ситуацію навколо російського ексклаву коментував військовий експерт Олег Жданов. На його думку, для демілітаризації молдовського Придністров'я, де розташована російська мотострілецька військова частина та військові склади колишньої 14 загальновійськової армії СРСР, керівництво Молдови має звернутися по допомогу до Румунії чи України. 

З огляду на очікуваний в квітні український контрнаступ, Україна може в березні вирішити придністровське питання, вважає експерт. А потім вже перекинути українські війська, яка вимушена зараз тримати на кордоні з Молдовою, на схід — для участі в контрнаступі. При цьому Україна отримає в своє розпорядження 20-22 тисячі тонн радянських боєприпасів, які лишилися від 14 армії. Зараз вони зберігаються на підземних складах і в разі їх підриву, чим лякає Росія, вони не представлятимуть загрози для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини