Головна Новини Політика зовнішня політика Придністров'я: коли і ким буде поставлена крапка
commentss НОВИНИ Всі новини

Придністров'я: коли і ким буде поставлена крапка

Україна не зможе терпіти російський ексклав у себе в тилу

27 лютого 2023, 23:10 comments2712
Поділіться публікацією:

Для демілітаризації молдовського Придністров'я, де розташована російська мотострілецька військова частина та військові склади колишньої 14 загальновійськової армії СРСР, керівництво Молдови має звернутися по допомогу до Румунії чи України. Про це сьогодні заявив військовий експерт Олег Жданов, передають "Коментарі". На його думку, ймовірність такого звернення саме до України — 50%.

Придністров'я: коли і ким буде поставлена крапка

Молдова, Придністров'я, Україна

З огляду на очікуваний в квітні український контрнаступ, Україна може в березні вирішити придністровське питання, вважає експерт. А потім вже перекинути українські війська, яка вимушена зараз тримати на кордоні з Молдовою, на схід — для участі в контрнаступі. При цьому Україна отримає в своє розпорядження 20-22 тисячі тонн радянських боєприпасів, які лишилися від 14 армії. Зараз вони зберігаються на підземних складах і в разі їх підтриву, чим лякає Росія, вони не представлятимуть загрози для України. Говорячи про номенклатуру боєприпасів,  Жданов стверждує, що це "від пістолетних набоїв до авіаційних бомб", особливий інтерес представляють снаряди до важких САУ "Гіацинт". Вони мають надвичайну руйнівну силу, оскільки замість тротилу в них використовують гексоген. Але, відзначає експерт, через занадто довге зберігання снаряди можуть бути вже непридатними для використання. Так, в СРСР термін збергінная артилерійського снаряда становив 20-25 років, в придністровських складах снаряди зберігаються 40-50 років. Тому перед їх використанням необхідно, вважає Жданов, проводити контрольний відстріл для кожної партії. Тим не менше загальний обсяг БК в придністровській Колбасні оцінюється в 380 тисяч артилерійських пострілів.

"Це дуже багато!", — стверджує експерт.

"Чим скоріше до нас буде звернення Молдови, тим скоріше ми зможемо вирішити питання безпеки України на південному сході нашої країни та питання безпеки Європи", — зазначає Олег Жданов.

В цьому разі протистояти українським чи румунським військам буде 1800 російських військослужбовців мотострілецької бригади.

Нагадаємо, що в МЗС РФ назвали Придністров'я російською територією.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини