Головна Новини Політика зовнішня політика Ґрунт для "ЛНР" і "ДНР" Росія готувала більше 10 років, - дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Ґрунт для "ЛНР" і "ДНР" Росія готувала більше 10 років, - дослідження

Експерти Центру політичних досліджень "Доктрина" розповіли, коли насправді в РФ виникли плани щодо Донбасу

27 липня 2020, 13:41 comments1432
Поділіться публікацією:

Конструювання альтернативної ідентичності для створення проекту "ДНР" почалося ще в 1990-х роках. Про це стало відомо з аналітичної доповіді "Конструювання політичної ідентичності на окупованих територіях Донбасу з боку РФ і її проксі-структур", презентованого Центром політичних досліджень "Доктрина" на круглому столі.

Ґрунт для "ЛНР" і "ДНР" Росія готувала більше 10 років, - дослідження

За інформацією дослідників, тоді ж, у 1990-х, був створений прапор, який згодом стали використовувати як прапор організацій "Донецька республіка" і "Донбаська Русь" в 2000-х роках. Спочатку він означав прапор УРСР, а згодом у доповненому вигляді він став прапором квазідержавного утворення "ДНР" в 2014 році.

На думку аналітиків, міфотворчість та конструювання наративів стали одним з ключових чинників в конфлікті за Донбас.

Як зазначив під час презентації голова Центру політичних досліджень "Доктрина" Ярослав Божко, робота з усвідомлення складових синтетичної ідентичності, створюваної окупантами для Донбасу, тільки почалася в Україні, однак вона необхідна вже зараз, щоб мати успішні результати реінтеграції через роки.

"Ще до 2014 року були закладені паростки культурно-гуманітарного розколу, який сіявся не без участі РФ. Скоро може прийти день, коли російських військ на Донбасі не буде, а російська присутність залишиться у вигляді м'якої сили, яка буде зсередини тиснути на українську державу. І, звичайно ж, мета Росії поступово переходити зі стану, коли її вплив на Донбасі тримається силою танків, до ситуації, коли ця сила буде впроваджена в голови людей як особливе світовідчуття того, що вони більше не є частиною України. Тому питання звільнення окупованих територій та реінтеграції Донбасу не може вирішуватися без врахування цих факторів", — зазначив він.

При цьому директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко підкреслив, що велику роль у сприйнятті інформації під час ескалації конфлікту в 2014 році зіграв фільтр "ми-вони", створюваний з точки зору ідентичності. Адже саме створення специфічної форми ідентичності підкріпило споживання інформації для жителів Донбасу з російської сторони і завадило Україні попередити їх участь в антидержавних акціях.

Директор Інституту світової політики Євген Магда впевнений, що до вирішення проблем окупованих територій слід активно залучати інші країни, де існують схожі проблеми. "У нас є заінтересовані партнери — це мінімум Молдова та Грузія, які мають аналогічні проблеми. І ми з ними повинні говорити про те, як спільними зусиллями створювати загальні підходи і де ми маємо виступати єдиним фронтом. Україні потрібна стратегія реінтеграції окупованих територій. І стратегія, в якій не тільки представники влади, але і експертних кіл та широкого кола громадськості можуть знайти себе в цьому процесі. Слід використовувати людський ресурс внутрішньо переміщених осіб, за різними даними, це від 1,5 до 1,8 млн, які можуть створити "басейн сухого плавання" для реінтеграції Донбасу і Криму", — підкреслив він.

На його думку, слід зосередитися на донесенні інформації на окуповані території в різних вікових категорій будь-якими можливими способами.

"Україна повинна на кожному кроці повторювати, що окуповані Донбас і Крим — це Україна, ми туди обов'язково повернемося і будемо досягати цієї мети стільки часу, скільки потрібно", — заявив він.

Раніше ми повідомляли, чи варто чекати реального перемир'я на Донбасі або нас чекає капітуляція після розмови Зеленського з Путіним.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини