Головна Новини Політика зовнішня політика Година "Ч" настає: чому ситуація на Донбасі загострилася і чи готуватись Україні до російського вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Година "Ч" настає: чому ситуація на Донбасі загострилася і чи готуватись Україні до російського вторгнення

Експерти розповіли, що може піти за ескалацією на фронті та заявами влади "ДНР" нібито про "підготовку атаки" ЗСУ на Донбас

18 лютого 2022, 17:08 comments1042
Поділіться публікацією:

Ватажок так званої "ДНР" Денис Пушилін заявив про старт евакуації мешканців підконтрольних "ДНР" територій – до Росії. Він також звинуватив президента України Зеленського нібито у підготовці атаки на непідконтрольний Донбас. Все відбувається на тлі різкого сплеску обстрілів.

Година "Ч" настає: чому ситуація на Донбасі загострилася і чи готуватись Україні до російського вторгнення

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Чому саме зараз так загострилася ситуація? Як події можуть розвиватись далі? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Цим загостренням РФ домагається, не виключено, втілення в життя тих прогнозів, про які ми чуємо від наших західних партнерів протягом півтора місяця. А саме – початку повномасштабних військових дій

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука пояснює:

"Все, що відбувається, пов'язане з усіма тими подіями, що розвиваються навколо відносин РФ-НАТО/США, РФ-Україна в останні два місяці. До подібної ескалації вели усі попередні кроки сторін. Щодня потроху наближали цю годину "Ч". Схоже, вона уже настає".

Ситуацію, за словами експерта, треба розглядати в контексті:

– ультиматуму Путіна на адресу НАТО та США;

– концентрації російських військ вздовж українського державного кордону;

– різкої дискусії меду США та РФ, у тому числі у питанні мирного врегулювання відносин між Росією та Україною.

Загострення на Донбасі, на думку Георгія Туки, вкладаються у російську концепцію. А саме, коли Росія заявляла, що не збирається нападати на Україну, що війська концентруються лише з метою проведення навчань, але якщо Україна надумає нападати на "народні республіки", то росіяни, звичайно, не зможуть стояти осторонь.

"Хоч усім зрозуміло, що такий верховний головнокомандувач, який зараз є в Україні (президент Володимир Зеленський), не готовий до агресивних дій проти будь-кого з ворогів. Чи то Росія, чи її проксі-формування на окупованій частині Донбасу, – наголошує Георгій Тука. – Цим загостренням РФ домагається, не виключено, втілення в життя тих прогнозів, про які ми чуємо від наших західних партнерів протягом півтора місяця. А саме – початок повномасштабних військових дій проти України під тим чи іншим приводом".

Питання в тому – чи готове оточення Путіна дозволити йому зробити чергове безумство, підставляючи Росію під нові санкції та потоки трун з України

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко розмірковує так:

"Ніхто не виключає варіант, що весь цей потік провокацій (обстріли, заява Пушиліна про "евакуацію", яку, до речі, вже підтримав ватажок "ЛНР" Пасічник, звернувшись із подібним закликом до мешканців тимчасово окупованої частини Луганщини) можуть використовуватися Росією як привід для вторгнення. Адже жодного реального відведення російських військ від українських кордонів не було. Йшлося виключно про передислокацію".

На думку експерта, якщо Путін все ж таки не зважиться на вторгнення, то буде спроба зберегти обличчя шляхом визнання т.зв. "Донбаських республік" — "суверенними". І в такий спосіб поховати Мінські угоди.

"Але може початися новий виток конфлікту, бо самі "республіки" вже заявляли, що вбачають себе в адміністративних межах Донецької та Луганської областей. Тобто, з їхньої дзвіниці, Сєверодонецьк, Маріуполь, Краматорськ тощо будуть вважатися "окупованими хунтою територіями". І ми матимемо новий виток ескалації", – попереджає Віктор Бобиренко.

Він вважає, що все так різко загострилося саме зараз, тому що Росія сформувала відповідне угруповання (для вторгнення), створила відповідне пропагандистське зображення (тема "укропи" ось-ось нападуть – активно хиталася місяцями), а також отримала відкуп від Заходу на свої " хотілки" з "гарантій безпеки". І зараз треба або наступати, або визнавати республіки, або відступати.

"До останнього Путін явно не готовий, – вважає Віктор Бобиренко. – Питання в тому – чи готове його більш-менш адекватне оточення дозволити йому вчинити чергове безумство, підставляючи Росію під нові санкції та потоки трун з України".

Раніше на порталі "Коментарі" — Путін повідомив, що необхідно Україні для врегулювання ситуації на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини