Головна Новини Політика зовнішня політика Газпром відмовився бронювати допмощності: чим може відповісти Україна і США
commentss НОВИНИ Всі новини

Газпром відмовився бронювати допмощності: чим може відповісти Україна і США

"Газпром" відзвітував про закінчення трубоукладальних робіт по проекту Північний потік-2

7 вересня 2021, 22:39
Поділіться публікацією:

Газпром не забронював на вересень додаткові транзитні потужності, що призведе до зменшення транзиту в ЄС, таким чином "грубо натякаючи", що збільшення поставок до Євросоюзу можливо тільки по "Північному потоку-2". Про це пише глава "Оператор ГТС України" Сергій Макогон. Хіба це не використання СП-2 як зброї, та ще й напередодні початку опалювального сезону?

Газпром відмовився бронювати допмощності: чим може відповісти Україна і США

Північний потік -2 (фото з відкритих джерел)

Чим можуть (повинні) відповісти Україна, США, ЄС? Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що в умовах перманентного зростання цін на природний газ на європейському ринку цілком "логічними" виглядають дії Газпрому, спрямовані на подальше підвищення тарифу.

"З прагматичної точки зору дії РФ цілком виправдані — по-іншому вони і не будуть здійснювати, розуміючи можливість продавати газ дорожче через місяць-два, а не зараз. Врахуємо, що в цілому тенденції світового енергетичного ринку після пандемії і досить холодної минулої зими мають всі показники і передумови для збільшення ціни на природний газ не тільки в Європі", — зазначає експерт.

За його словами, причин для зменшення поставок знайти можна чимало: вибух і пожежа на заводі Газпрому в Новому Уренгої, судовий програш оператора Газпрому Nord Stream 2 AG, згідно з яким, ймовірно, доведеться продати газопровід Північний потік-2, щоб привести його у відповідність з газової директиви Євросоюзу і обійти 50-відсоткове обмеження по потужності.

"Врешті-решт, додатковим аргументом може бути і тиск на владу Києва з метою виконання Мінських угод-2 або зняття санкцій з РФ через анексії Криму та сприяння сепаратистам на сході України, — підкреслює Валерій Клочок. — Про окремі причини, як той же вибух на заводі, Росія говорити вголос, про інших — в кулуарах, але суть одна і та ж. Тому нинішні дії РФ і Газпрому можна розцінювати як шантаж".

Але для офіційної позиції Європи, США і навіть для України все вищенаведене не може стати формальним аргументом, вважає експерт.

"Росія буде все заперечувати і переводити в юридичну або торговельну площину, — пояснює він. — А тому навіть формальних підстав для посилення санкцій в умовах наявного офіційної згоди на завершення будівництва Північного потоку-2 жодна з країн не має. Росія обігрує на даному етапі (в умовах зростання ціни на газ на європейському ринку) свої конкурентів і партнерів. Нічого особистого — просто бізнес".

Валерій Клочок вважає, що на руку Росії в можливості більше заробити за рахунок продажу газу в далеке зарубіжжя, як це не дивно, зіграла і пандемія.

"Неконтрольована емісія минулого року, поступове відновлення світової економіки, нові тенденції на сировинному ринку — все це буде сприяти швидкому накопиченню капіталу газодобувними кампаніями по всьому світу. І Газпром тут не виняток, — прогнозує експерт. — І не забувайте, що частка російського газу на ринку Європи становить майже 40%".

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян акцентує, що Росія своїми останніми діями вирішує для себе кілька завдань.

"Перша — тиск на Європу з метою якнайшвидшого запуску СП-2. Адже добудувати цей газопровід лише частина ребуса. А далі — сертифікація, оперування їм, контрактування. Так що, коли закінчується одна історія, починає інша, до якої РФ підійшла не в кращій формі, досить пошарпаної. І СП-2 стає, фактично, пірровою перемогою. І під питанням — чи стане взагалі перемогою в результаті", — пояснює політолог.

Ось Росія і створює дефіцит газу на європейському ринку, в тому чисел шляхом зменшення транзиту через Україну, зазначає він.

"Більш того, останнім часом Росія почала виконувати свої зобов'язання з постачання газу європейським країнам — шляхом підняття його з газосховищ ЄС, які використовуються Газпромом. Таким чином створюючи відкладений попит на газ напружений період — опалювальний. І це викликає серйозне занепокоєння", — підкреслює Олег Саакян.

За його словами, створюючи штучний дефіцит і ажіотаж на ринку газу, Росія вирішує ще одну задачу — вона штучно піднімає регіональні ціни на даний вид палива.

"Привіт любителям розповідати про ринкову ціну на газ. Сьогодні він в Європі коштує незрівнянно більше, ніж на Американському континенті або на Близькому Сході, — говорить експерт. — У результаті Росія являє основним вигодонабувачем штучного підняття цін на газ. Тим самим частково компенсує серйозні бюджетні втрати, які терпить після початку кримської авантюри і російсько-української війни На відміну від України, яка виходить на довоєнний рівень ВВП, а економічно по ряду показників вже обганяє 2013 рік, то Росія не компенсувала ще навіть половини свого падіння 2014 року. І в середньостроковій перспективі цього навіть не намічається".

Навряд чи в такій ситуації варто розраховувати на те, що США приструнять Росію.

"Адміністрація республіканця Трампа була кровно — і політично, і економічно — зацікавлена в поставках скрапленого американського газу на європейський континент. Адже електоральне ядро Трамп знаходиться в Техасі. А в ситуації з офісом демократа Байдена все діаметрально протилежно. Дані регіони для них не є їх електорально, а розміщені там бізнеси не є їх спонсорами. Зрозуміло, що швидкої та ефективної реакції по заміщенню Росії на ринку Європи з боку США чекати не приходить. І Росія користується цим тимчасовим вікном", — пояснює Олег Саакян.

Він упевнений, що в даній ситуації Україна важливо разом з європейськими партнерами, перш за все, з країнами які і без того досить послідовні і прямолінійні в розумінні російської загрози, використовувати маніпуляції РФ на газовому ринку як аргумент для посилення тиску на неї. І доказ того, що СП-2 не можна запускати.

"Адже фактично зараз Росія веде газову війну проти ЄС. І шантажує вже не стільки Україна, скільки всю енергетичну безпеку Європи", — резюмує експерт.

Нагадаємо, російський проєкт "Північний потік-2" готовий до старту вже через кілька днів. Чекати ніхто не буде. Як тільки газопровід буде добудований, він відразу ж буде введений в експлуатацію. Як передає видання "Коментарі", про це заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини