Головна Новини Політика зовнішня політика Газопровід "Північний потік-2" добудували: що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Газопровід "Північний потік-2" добудували: що буде далі

За словами глави МЗС РФ Сергія Лаврова, як тільки газопровід добудують, він відразу ж буде введений в експлуатацію

10 вересня 2021, 15:17
Поділіться публікацією:

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" (ПП-2) було повністю завершено вранці 10 вересня, йдеться в повідомленні "Газпрому".

Газопровід "Північний потік-2" добудували: що буде далі

Північний потік-2 - Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Як скоро ним може піти газ? Про що говорить ситуація, що створилася? Які важливі висновки повинна зробити для себе Україна? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Запуск ПП-2 позитивно відобразиться на вартості газу для українських підприємств

Спеціаліст із державної політики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з держуправління, професор Геннадій Рябцев акцентує, що оголошення про завершення прокладання трубопроводу ще не означає, щоним наступного дня піде газ. 

"Повинні бути реалізовані процедури, які забезпечать надійність і безпеку транспортування газу даним трубопроводом. На це буде потрібно ще кілька тижнів, — зазначає експерт. — Також трубопровід повинен бути сертифікований, як того вимагають правила ЄС. Затримки з цим, думаю, не буде. І, швидше за все, можна очікувати, що товарний газ ПП-2 піде вже в жовтні".

На думку Геннадія Рябцева, будь-яких наслідків для України безпосередній запуск ПП-2 не має.

""Газпром" буде продовжувати виконувати угоду з Нафтогазом про транзит, щонайменше, 40 млрд кубометрів газу щорічно. Аж до кінця дії п'ятирічного контракту, укладеного в кінці 2019 року. Скорочення поставок або зміни їхнього режиму через нашу газотранспортну систему (ГТС) очікувати не варто. Всі обсяги газу, які йдуть транзитом через Україну, вже куплені європейськими споживачами, — пояснює експерт. — При цьому запуск ПП-2 позитивно відобразиться на вартості газу для українських підприємств, оскільки "Нафтогаз" штучно прив'язав ціну для них до газових котирувань на європейських хабах. Зараз вона досягає 17-19 грн за кубометр, але після того як Європа отримає газ  ПП-2, котирування істотно впадуть".

У той же час, зазначає Геннадій Рябцев, хоч запуск ПП-2 не відобразиться на доходах "Нафтогазу" в найближчому майбутньому, після завершення контракту, що діє, починаючи з 2025 року, ці доходи скоротяться, щонайменше, удвічі.

"Адже "Газпром" планує прокачувати через Україну не більше 20 млрд кубометрів газу на рік. Цей прогноз вимагає негайно приступати до реалізації плану Оператора ГТС України щодо оптимізації потужностей системи та її переорієнтування на потреби українських споживачів", — впевнений професор.

В Україні якось "не модно" говорити про економічний прагматизм в контексті зовнішньополітичних відносин

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначає, що є ще питання щодо сертифікації ПП-2. І цей процес може затягнутися від 1 до 9 місяців, з огляду на неприємне для росіян рішення суду в Дюссельдорфі.

"Але фактично ПП-2 вже є. І він буде функціонувати. Особливо на тлі рекордної ціни на газ, яка зараз зафіксована Європі (700 доларів за тисячу кубів). Так що самі ж європейці зацікавлені, щоб ПП-2 якнайшвидше запустився", — підкреслює експерт.

На його думку, ситуація з "Північним потоком-2" говорить про те, що партнери — партнерами, але в першу чергу західні країни думають про свої економічні інтереси. Саме вони є базовими. Від цього ж залежить їхнє партнерське або не партнерське ставлення до інших країн.

"У нас же цього прорахованого моменту немає. І в цьому одна з проблем нашої зовнішньополітичної лінії останніх семи років, — вважає Олексій Якубін. — В Україні якось "не модно" говорити про економічний прагматизм в контексті зовнішньополітичних відносин. Що абсолютно неправильно. І це довів приклад ПП-2, коли наше керівництво фактично віддало на аутсорс (аутсорсинг — передача певних видів або функцій комусь іншому — прим. ред.) корінні інтереси України щодо ПП-2 західним країнам. А потім вони (ті ж США) змінили свою позицію і ми отримали, що отримали".

Один із важливих уроків, на думку експерта, полягає в наступному: величезна помилка думати, що якісь країни будуть за нас вирішувати наші проблеми. Та ще й собі на шкоду.

"І коли нас схиляють віддати на аутсорс міжнародним експертам процес призначення суддів в Україні, наглядові ради наших держкомпаній, то, пам'ятаючи уроки ПП-2, варто задатися питанням — чиї інтереси будуть просувати і захищати іноземці всередині нашої країни? Ще важливий момент. Ситуація із ПП-2 могла б виглядати інакше, якби ми не боялися вести прямі переговори з РФ. Порушуючи, наприклад, питання транзиту, газового консорціуму. А так, коли ми робимо вигляд, що ніяких прямих переговорів з РФ щодо газу не будемо вести, за нас це робить Захід. З урахуванням своїх, а зовсім не наших інтересів", — резюмує Олексій Якубін.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи існує реальна загроза повномасштабної війни з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Иван

10 вересня 2021, 15:18

"...если бы мы не боялись вести прямые переговоры с РФ...." Автор прав, Россия - наш сосед. Глупо было так посраться с соседом. Теперь надо отыгрывать ситуацию, а не тявкать как Моська на слона.


Новини