Головна Новини Політика зовнішня політика ЄС відхрестився від гарантій безпеки Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС відхрестився від гарантій безпеки Україні

У дипломатичному відомстві Європейського Союзу вважають, що їхня організація не є організацією безпеки

8 серпня 2023, 17:43
Поділіться публікацією:

Надання гарантій безпеки для України – не прерогатива Європейського Союзу, заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано. Про це повідомляють "Коментарі".

ЄС відхрестився від гарантій безпеки Україні

Україна та ЄС проти російської агресії

"Ми не є організацією безпеки. Це дискусія для НАТО та окремих країн, але не для ЄС як організації", — пояснив Стано.

Він заявив, що ЄС підтримує Україну в кількох областях, включаючи військову сферу, наприклад, фінансуючи постачання озброєнь для захисту від російської агресії. Але щодо гарантій безпеки, то "ми можемо їх підтримати, але сам собою ЄС не є гарантом безпеки", сказав Петер Стано.

"Це прерогатива держав-членів, які мають способи пропозиції подібних гарантій", — резюмував він.

При цьому він прокоментував червневу заяву саміту ЄС. У ній, зокрема, сказано:

"Європейський Союз та держави-члени готові разом з партнерами зробити свій внесок у майбутні зобов'язання в галузі безпеки перед Україною, що допоможе Україні захищатися у довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протидіяти зусиллям щодо дестабілізації", — написано у заключному комюніке червневого саміту Євросоюзу.

— Так, я згоден, саме це сказано у висновках саміту ЄС щодо участі Європейського Союзу, але якщо йдеться саме про гарантії безпеки, то це питання для окремих держав-членів, — пояснив Петер Стано позицію ЄС.

Нагадаємо, що проти надання гарантій безпеки виступили нейтральні країни Євросоюзу — Австрія, Мальта, Ірландія, а також Угорщина, яка займає фактично проросійську позицію.

Натомість, зараз обговорюється створення фонду військової допомоги Україні на найближчі чотири роки, а також новий план, згідно з яким Україні готові виділити ще 50 млрд євро у вигляді грантів та кредитів за рахунок бюджету Євросоюзу протягом 2024-2027 років.

Тим часом, Росія створює тіньовий флот.

ЗСУ готові зустрічати вагнерівців.

А в Грузії назвали Росію агресором та окупантом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 серпня 2023, 17:08

Корумповані ледарі і розкрадачі власної країни шукають кого ще можна використати. Головне щоб до них азіати та африканці не приїздили бо зіпсують арійську кров. Своїх мешканців посадять на ціпок і примусять розмножуватись. За таке майбутнє боремось.


Новини