Головна Новини Політика зовнішня політика Єрмак розповів про підготовку саміту "нормандської четвірки" "найближчим часом": які шанси переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Єрмак розповів про підготовку саміту "нормандської четвірки" "найближчим часом": які шанси переговорів

Остання зустріч лідерів країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція і Росія) відбулася 9 грудня 2019 року в Парижі

14 липня 2021, 20:27
Поділіться публікацією:

Саміт у "нормандському форматі" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) з врегулювання конфлікту на сході України може відбутися "найближчим часом". Про це у своєму Facebook написав керівник Офісу президента (ОП) України Андрій Єрмак. За його словами, одним з механізмів для досягнення миру повинен стати проєкт "Ключових кластерів з виконання Мінських домовленостей", підготовлений Німеччиною спільно з Францією та підтриманий Україною.

Єрмак розповів про підготовку саміту "нормандської четвірки" "найближчим часом": які шанси переговорів

Саміт (фото з відкритих джерел)

Які шанси на те, що переговори зрушаться з "мертвої точки"? Експерти оцінили позитив і ризики можливої зустрічі "нормандської четвірки" спеціально для порталу "Коментарі".

За словами заступника директора Українського інституту майбутнього Євгена Мироненка, складно зрозуміти посил, озвучений керівником ОП щодо можливого проведення саміту "нормандського формату" без відповіді на питання про рівень учасників такої зустрічі, без конкретизації позиції України.

"У повідомленні наголошується підтримка проєкту " Ключових кластерів з виконання Мінських домовленостей", підготовлених Німеччиною і Францією. Однак такий підхід абсолютно не відповідає раніше заявленим інтересам нашої країни, — підкреслює Євген Мироненко. — Що так звана "формула Штайнмайера", що кластери, підготовлені Німеччиною і Францією й опубліковані раніше заступником керівника адміністрації президента РФ Дмитром Козаком, мають майже один і той же знаменник для нас. А саме — проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях сходу України, внесення відповідних змін до законодавства і Конституції України (амністія, особливий статус) до повернення Україні контролю над державним кордоном".

З огляду на це, експерт зазначає, що ніяких проривів у питанні мирного врегулювання на сході України немає і не передбачається. Все залишається заснованим на старих ініціативах і документах.

"Більш того, судячи з публічних заяв у Берліні під час недавнього візиту туди президента Зеленського, сторони продовжать імітацію виконання Мінських угод, — підкреслює Євген Мироненко. — За висновком Українського інституту майбутнього, спроба реалізувати такий план в нинішніх умовах призведе до внутрішньополітичної кризи в Україні. Тому, судячи із заяв, сторонам або нічого обговорювати, крім старих концептів, що не працюють, або у зовнішніх партнерів є бажання знову обговорити ідею форсованої реалізації планів з реінтеграції Донбасу на умовах "Мінська", які більш вигідні Москві. Це створює потенційно небезпечну ситуацію, коли в умовах відсутності власного бачення врегулювання конфлікту з боку Києва зовнішні партнери знову будуть намагатися просувати ідеї, які, на їхню думку, покажуть "прогрес". По суті ж вони призведуть до негативних політичних наслідків в Україні".

Політичний аналітик Максим Маньковський звертає увагу на те, що останнім часом було багато різних заяв від наших чиновників з приводу проведення нової зустрічі у форматі "нормандської четвірки". Тому, підкреслює він, хотілося б почути про конкретні терміни — і не тільки з нашого боку, а й згоду всіх учасників формату.

"Дійсно, зараз переговори, що стосуються врегулювання ситуації на Донбасі, зайшли в глухий кут. Мінськ як майданчик, озираючись на події останніх років і поведінку Лукашенка, навряд чи зможе і далі виконувати свої функції. Тому Нормандія залишається єдиною можливістю для переговорів президентів чотирьох країн, — говорить аналітик. — Україна як ніхто інший зацікавлена у тому, щоб на нашій землі запанував мир. Наші ж європейські партнери кожен має свою зацікавленість".

За словами Максима Маньківського, Ангела Меркель, термін якої на посту канцлера Німеччини добігає кінця, була б не проти піти в статусі миротворця. Щоб завдяки їй було досягнуто домовленостей, які призведуть до завершення війни. Президент Франції Емманюель Макрон, продовжує експерт, давно бачить себе в ролі нового європейського лідера.

"Але ми всі чудово розуміємо, якщо без згоди йти на компроміси з боку президента країни-агресора, то весь процес залишиться тільки порожньою балаканиною. А поки бажання змінювати свою позицію і йти на поступки з його боку не спостерігається, — підкреслює Максим Маньковський. — Основна небезпека криється в затягуванні переговорів. Як результат — втома європейських учасників процесу, невизначеність, продовження напруги на сході України, що дуже вигідно агресору".

Експерт впевнений, що нам треба чітко визначити свою позицію, а саме ті лінії, за які ні за яких умов Україна не переступить. І стояти на своєму.

"На цю зустріч треба їхати з конкретним планом дій, який буде узгоджений з нашими партнерами, — акцентує Максим Маньковський. — Нам ні в якому разі не можна втрачати їх підтримку. Також нам треба обов'язково наполягати на залученні до переговорів інших учасників, наприклад Великобританії та США".

Нагадаємо, у Берліні 12 січня завершилася зустріч радників лідерів "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег Н.

14 липня 2021, 21:08

Пока Украина не будет выполнять подписанные ею Минские соглашения, нет никакого смысла с нею что-либо обсуждать. Пока Украина не будет вести прямые переговоры с ДНР и ЛНР, что предусмотрено Минскими соглашениями, вам, хохлам, с приличными людьми встречаться не следует. И почитайте Минские соглашения, наглые украинские лжецы. Россия никак и никогда не является участником вашей гражданской войны на Донбассе. И ещё. Всем давно ясно. Вам, хохлам, Донбасс абсолютно не нужен. А вот поубивать жителей Донбасса, - то для украинцев дело любимое.


Новини