Головна Новини Політика зовнішня політика Єрмак розповів про гарантії безпеки для України від провідних країн світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Єрмак розповів про гарантії безпеки для України від провідних країн світу

Країни "Великої сімки" ухвалили декларацію з гарантіями безпеки для України, на випадок агресії проти неї

12 липня 2023, 22:57
Поділіться публікацією:

Спільну декларацію підтримки України, яку за підсумками Вільнюського саміту НАТО ухвалили країни G7, голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав "важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави". Про це повідомляють "Коментарі".

Єрмак розповів про гарантії безпеки для України від провідних країн світу

Країни "Великої сімки"

"Сьогоднішня Декларація — це спільний продукт, який враховує як потреби України, так і можливості союзників. Він був би неможливим без величезної роботи та фундаментальної підготовки командами союзників", — каже Андрій Єрмак.

Сама декларація є рамковим загальним документом. За словами голови Офісу президента, наступний крок — укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами, "об’єднаних рамками багатосторонньої взаємодії". 

Гарантії безпеки передбачають заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ВПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. 

У випадку нової агресії, передбачено почати негайні консультації, щоб "забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни". 

Окрім цього, гарантії передбачають підтримку у притягненні РФ до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. 

Гарантії діятимуть до моменту вступу в НАТО.

Нагадаємо, що за підсумками саміту Україні обіцяно членство в НАТО, але коли саме вона приєднається до Альянсу не конкретизується. Головна умова для вступу — завершення війни з РФ перемогою України.

Тим часом, Зеленський відповів на закиди Воллеса та попросив Резнікова подякувати.

Байден пообіцяв Україні швидке членство в НАТО.

А Путін збирається до Китаю: у Кремлі розповіли про мету візиту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини