Головна Новини Політика зовнішня політика Енергетичний баланс в Україні: наскільки логічні заяви про саботаж і доручення про безперебійні поставки газу
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетичний баланс в Україні: наскільки логічні заяви про саботаж і доручення про безперебійні поставки газу

Експерти оцінили для порталу «Коментарі» ці заяви й доручення

23 жовтня 2021, 20:34
Поділіться публікацією:

Олігархи можуть бути причетні до саботажу створення повного енергетичного балансу в Україні. Про це заявив секретар РНБО України Олексій Данилов під час брифінгу 22 жовтня. Також РНБО доручила Кабміну протягом трьох днів вжити заходів щодо безперебійного постачання газу (без права відключення) побутовим споживачам, бюджетним організаціям, підприємствам теплопостачання, комунальним неприбутковим підприємствам. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" ці заяви й доручення.

Енергетичний баланс в Україні: наскільки логічні заяви про саботаж і доручення про безперебійні поставки газу

Газова криза - фото з відкритих джерел


Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає доручення Кабміну протягом трьох днів вжити заходів щодо безперебійного постачання газу — логічним рішенням в умовах, коли ЗМІ заполонили інформація, що газу мало, тепла не буде, тарифи зростуть і так далі. На тлі чого досить дивним виглядає повідомлення про те, що Україна допоможе з газом Молдові, зазначає експерт.


"Підкреслюю, доручення про РНБО Кабміну — правильне, — акцентує Олексій Плотніков. — Виходить, що уряд бере на себе відповідальність за опалювальний сезон. Якщо раніше все це намагалися перекласти на місцеву владу, підписували якісь меморандуми про непідвищення тарифів, говорили про дотації — то тепер, виходить, вся відповідальність — на уряді. Подивимося, які рішення там приймуть — і як будуть втілювати в життя. І що будуть робити, якщо почнуть давати збої "безперебійні поставки", якщо почнуться відключення електроенергії й тепла, та ще й в умовах морозів".


Експерт звертає увагу на серйозну проблему. Якщо з домогосподарствами (річний тариф від "Нафтогазу" зафіксували на рівні 7,96 грн / куб), бюджетними та релігійними організаціями (13,7 грн за кубометр — без ПДВ і вартості доставки) Кабмін, начебто, "утряс" тарифне питання, то ситуація з промисловими підприємствами винесена за дужки цього рівняння.


"Для них тариф буде максимальним, прив'язаним до цін в Європі. На Українській енергетичній біржі (УЕБ) в жовтні один куб газу для бізнесу варто 33,6 грн. Таким підприємствам доведеться шукати кошти, уряд їм ніякої допомоги, схоже, надавати не збирається. Навіть в сенсі кредитування, — підкреслює Олексій Плотніков. — Але ж є підприємства з безперебійним циклом виробництва, як та ж таки металургія. Не можна доменну піч ненадовго зупинити, потім швидко знову запустити. Там технологічно все інакше. Якщо будуть проблеми з постачанням газу для промисловості (а за надзвичайною ціною закуповувати його вона не зможе), можуть почати зупинятися підприємства. Ми не бачимо турботи з боку держави про вітчизняної промисловості. І це викликає тривогу".


Економічний експерт Данило Монін вважає, що вигідно скидати будь-які свої проблеми на когось.


"Олігархи, МВФ, хтось ще — аби не вони. Я думаю, опалення включатимуть, а з відповідними цінами "Нафтогаз" уже прийшов, — нагадує експерт. — Для населення ціна не буде високою, для бюджетних організацій на рівні 600-650 доларів за тисячу кубів. Промисловість, звичайно, виявилася під самим ударом від підвищення цін у 7-8 разів".


На думку Данила Моніна, ті підприємства, які серйозно залежать від газу, ймовірно, або закриються, або будуть зазнавати збитків.


"У цьому сенсі важливо — як довго протримаються божевільні ціни на газ. Адже чим довше це буде, тим більші дисбаланси ми отримаємо у 2022 році", — прогнозує експерт.


Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко запевняє:


"Заяви про причетність олігархів до зриву опалювального сезону — це суто політичне рішення, як процес примусу до співпраці. Можливо, частина блакитного палива в підземних сховищах газу (ПСГ) комусь належить з багатих українців. І на них тиснуть, щоб купити газ дешевше".


Промислових підприємств у схемі підтримки немає взагалі, зазначає експерт. Так що вони будуть купувати газ, як і зараз, на Українській енергетичній біржі за світовими цінами.

"За фактом школи й виші закриваються, та й вся Україна "закривається" на карантин, переходячи в суцільну "червону" зону. А всі ми переходимо в режим жорсткої економії газу", — резюмує Олег Попенко.


Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає шантажем заяву президента РФ Путіна щодо збільшення постачання газу через "Північний потік-2", якщо така пропозиція буде схвалена владою Німеччини. Після такої заяви Кремля офіційний Київ чекає реакції Берліна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини