Головна Новини Політика зовнішня політика Енергетична зброя в руках РФ: як Україні поліпшити становище після сертифікації "Північного потоку-2"
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетична зброя в руках РФ: як Україні поліпшити становище після сертифікації "Північного потоку-2"

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" було повністю завершено вранці 10 вересня

14 вересня 2021, 10:22
Поділіться публікацією:

Німецький національний регулятор — Федеральне агентство з мереж(Bundesnetzagentur) — отримав від компанії Nord Stream 2 AG, яка займатиметься експлуатацією газопроводу "Північний потік-2", документи на її сертифікацію в якості незалежного оператора транспортної системи.

Енергетична зброя в руках РФ: як Україні поліпшити становище після сертифікації "Північного потоку-2"

Прожитковий мінімум. Колаж: "Коментарі"/ Д.Романюк

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як події можуть розвиватися далі, а також, як Україна може поліпшити своє становище.

Російський монополіст не дотримується правил ринку ЄС і впливає на ситуацію з цінами на газ в Європі

Директор із інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський запевняє, що "Нафтогаз" надає європейським партнерам в Берліні і Брюсселі всі необхідні аргументи для того, щоб компанія Nord Stream-2 AG не була сертифікована як оператор "Північного потоку-2".

"Втім, якщо німецький регулятор сертифікує цю компанію як оператора, ми будемо відстоювати нашу позицію в суді. Другим позивачем будуть наші польські колеги, — зазначає Максим Білявський. — У той же час, ми продовжуємо наполягати на введенні США санкцій проти Nord Stream-2 AG, яка є дочірньою компанією "Газпрому"".

За словами Максима Білявського, російський монополіст не дотримується правил ринку ЄС і впливає на ситуацію з цінами на газ в Європі.

Якби не було транзиту через Україну, все було б ще гірше з ціною на газ в Європі. А це серйозний момент

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що добудова ПП-2 і запущений процес сертифікації не були несподіванкою.

"Питання в тому — як буде проходити процес сертифікації. Росія і Німеччина зацікавлені, щоб це відбулося якомога швидше. У нас і наших союзників, як та ж Польща, завдання, щоб питання сертифікації відбувалося в рамках Третього енергопакету ЄС. А він передбачає, що одна компанія не може добувати, продавати і транспортувати газ. Тобто — досягти лише 50%, а не повного завантаження ПП-2. Можна використовувати ті ж слова канцлера Німеччини Меркель, яка під час візиту в Києві підтвердила, що на ПП-2 повинен поширюватися Третій енергопакет", — зазначає Ігор Петренко.

На його думку, "Газпром" може спробувати обійти це. Наприклад, заявити, що продаж певних обсягів газу буде здійснюватися не на території Німеччини, а в нейтральних водах.

"Але все це — певне шулерство, маніпуляції, на що ми повинні звертати увагу, — упевнений експерт. — До того ж у нас є можливість акцентувати на ситуації, яка відбувається зараз на європейському газовому ринку. "Газпром" спеціально створює дефіцит газу, обмежує поставки. Ціна за тисячу кубів перевищила 700 доларів і продовжує бити рекорди. Тим самим росіяни тиснуть на ЄС, щоб сертифікація ПП-2 проходила якомога швидше. Ми апелюємо до того, що говорили президент Зеленський, глава МЗС Кулеба, представники Офісу президента: ПП-2 — це енергетична зброя в руках РФ. І вона відкрито це показує, використовуючи наявний інструментарій з метою тиснути і продавлювати свої інтереси".

Ігор Петренко зазначає, що у Федерального агентства з мереж є чотири місяці на розгляд документів. Потім, якщо вони будуть затверджені (а так, швидше за все, і станеться), їх розглядатиме Єврокомісія. І саме її рішення, зокрема щодо обов'язкового виконання умов Третього енергопакету, стане ключовим.

"Ще один механізм, який варто було б використовувати — наше антимонопольне законодавство. Як Польща свого часу робила щодо газопроводу OPAL (наземне продовженням першої черги "Північного потоку", що з'єднує його з газопровідної системою в Чехії), добившись, щоб "Газпром" використовував його лише на 50%. Потрібно більш щільно працювати з партнерами, тими країнами, які виступають проти АП-2. І як би не парадоксально це звучало — з тими ж США, хоч вони за президентства Байдена значно послабили тиск на цей проект", — вважає експерт.

Окремий трек — транзит газу через Україну. Тут, на думку Ігоря Петренкао, потрібно заручатися підтримкою наших партнерів.

"Складна задача. Швидше за все, лише після виборів у Німеччині і РФ будуть якісь зрушення, — каже експерт. — Думаю, є сенс зв'язувати питання сертифікації ПП-2 з транзитом через Україну і тими обсягами, які можуть зберегтися навіть після закінчення в кінці 2024-го нинішнього п'ятирічного контракту з "Газпромом". Якби не було транзиту через нас, все було б ще гірше з ціною на газ в Європі. А це серйозний момент. Немає можливості закачати достатні обсяги в підземні сховища. А якщо у нас буде жорстка зима, проблема буде для всіх, не тільки для України".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що українська сторона знайшла причини для зупинки "Північного потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини