Головна Новини Політика зовнішня політика Експерт розповів, що зажадають Штати у України взаміну на поставку «Залізного куполу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, що зажадають Штати у України взаміну на поставку «Залізного куполу»

У Конгресі США в законопроект про оборонну політику 2022 року включили поправку, яка вимагає від Міноборони подати звіт з викладом варіантів систем протиповітряної оборони для потенційного продажу або передачі Україні

16 вересня 2021, 07:50 comments1260
Поділіться публікацією:

Всупереч обережної позиції Білого дому Конгрес настійно рекомендуватиме адміністрації США все ж поставити в Україну нові системи протиповітряної і протиракетної оборони. Як передає видання "Коментарі", таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політичний експерт, блогер Олександр Юсупов.

Експерт розповів, що зажадають Штати у України взаміну на поставку «Залізного куполу»

Залізний купол Фото з відкритих джерел

Він зазначив, в Конгресі США в законопроект про оборонну політику 2022 року включили поправку, яка вимагає від Міноборони подати звіт з викладом варіантів систем протиповітряної оборони для потенційного продажу або передачі Україні. На фоні поглиблення інтеграції Білорусі з Росією, завершення будівництва "Північного потоку-2" і катастрофічного виходу НАТО з Афганістану подібна ініціатива американських конгресменів точно є вірним кроком. Логічно, що постає питання: хто ж цю ініціативу запропонував? Відповідь несподівана: конгресмен від Республіканської партії і жорсткий критик Байдена Скотт Франклін.

На думку Олександра Юсупова, це говорить про те, що швидше за все Білий дім не є лобістом поправки і це може стати поганим сигналом після недавньої зустрічі Байдена з українським лідером, але в України очевидно є сильна двопартійна підтримка в Конгресі. Як можливе підтвердження пасивності Білого дому в цьому питанні, джерело Politico у Вашингтоні повідомило, що поправка Франкліна, яку підтримали однопартійці Байдена — це саме спроба конгресменів "зробити більше, щоб допомогти Україні, ніж робить команда президента".

Експерт вважає, що від Києва, звичайно ж, теж будуть потрібні активні дії для прискорення процесу отримання такого роду озброєння, і це стосується не тільки дипломатичної роботи і прогресу в реформах, але і запобігання продажу Китаю важливих українських військових технологій, як це було зроблено у випадку з підприємством Мотор Січ під тиском Вашингтона. Адже поправка конгресменів не визначає будь-яку конкретну систему озброєнь, яку слід передати Києву. І сам законопроект ще взагалі не прийнято. Тому навряд чи ініціатива Франкліна буде швидко реалізована, а невірні дії української сторони можуть ще сильніше все ускладнити.

"Іншим хорошим питанням є: чи не занадто обережно діють США? Більш вагомим кроком Вашингтона могло б стати надання Києву статусу "Основного союзника США поза НАТО", однак українське керівництво саме ж відмовилася від цієї ідеї через побоювання уповільнити інтеграцію з НАТО. Проте початок поставок нового типу американського летального озброєння в Україні виглядає потужною альтернативної опцією ", — зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — над Україною може нависнути "Залізний купол" США: в ОП зробили заяву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини