Головна Новини Політика зовнішня політика Експерт: Ердоган не хоче обирати між Москвою та Києвом, але його ініціативу Путін відкине
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: Ердоган не хоче обирати між Москвою та Києвом, але його ініціативу Путін відкине

Політичний експерт Олександр Юсупов вважає, що найважливішим зараз залишається питання про те, як Туреччина реагуватиме на потенційну російську військову ескалацію проти України

4 лютого 2022, 07:48
Поділіться публікацією:

Україна та Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі, а також домовилися про будівництво заводу на українській території для виробництва безпілотників Байрактар. Окремо Володимир Зеленський подякував Реджепу Ердогану за його пропозицію посередництва у переговорах між Києвом та Москвою. Досягнуті домовленості сміливо можна охарактеризувати як проривні результати, адже будівництво заводу добре відомої турецької компанії Baykar з виробництва військових безпілотників стане її першим таким активом на території іноземної держави. Для Києва це точно набагато важливіше за отримання 5 тисяч німецьких касок. Як передає портал "Коментарі", про це у Facebook пише політичний експерт Олександр Юсупов.

Експерт: Ердоган не хоче обирати між Москвою та Києвом, але його ініціативу Путін відкине

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган. Фото: сайт Офісу президента України

"А ось переговори щодо зони вільної торгівлі велися десятиліття і успішно завершилися начебто в дуже несподіваний момент, особливо для українських виробників, бо за останній рік конкурентоспроможність турецьких товарів підвищилася через рекордне знецінення національної валюти на більш ніж 40%. Тому Київ певною мірою ризикує, йдучи на такий крок, мабуть, для прискорення зміцнення стратегічного партнерства з Анкарою", – вважає експерт.

За його словами, найважливішим зараз залишається питання про те, як Туреччина реагуватиме на потенційну російську військову ескалацію проти України? З одного боку, 2021 року Туреччина стала для України головним джерелом інвестицій. Обсяг торгівлі двох країн збільшився на 52%, турецькі дрони переходять на українські двигуни. Тим часом Москва дестабілізує Чорноморський регіон. З іншого боку, Росія будує для Анкари перший атомний реактор і наступного року в Туреччині відбудуться президентські вибори, за бажання Кремль може серйозно послабити вже непросту позицію Ердогана, наприклад, шляхом різкої активізації бойових дій у сирійській провінції Ідліб для створення чергової кризи біженців турецькою. кордону, або використавши економічні заходи.

"Мабуть, Ердоган не хоче обирати і намагається заспокоїти ситуацію, пропонуючи новий формат переговорів за участю Туреччини. У налаштованому на підвищення ставок Кремлі, найімовірніше, не погодяться з такою ініціативою", – резюмував Олександр Юсупов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна готова змінити Мінськ на Стамбул для переговорів щодо Донбасу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини