Головна Новини Політика зовнішня політика Джо Байден і Україна: експерти розповіли, як на український політикум впливають американські президенти
commentss НОВИНИ Всі новини

Джо Байден і Україна: експерти розповіли, як на український політикум впливають американські президенти

Експерти розповіли, чи варто очікувати кадрових перестановок після інавгурації Байдена

14 січня 2021, 19:57
Поділіться публікацією:

Після приходу до влади в США Джо Байдена на ряд посад в Україні можуть призначити лояльних посольству США людей. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки відповідає реальності ця інформація і які кадрові перестановки можуть відбутися в Україні.

Джо Байден і Україна: експерти розповіли, як на український політикум впливають американські президенти

Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Хто може позбутися посад

Політолог Максим Джигун не прогнозує найближчим часом активного впливу з боку США на українську політику. Але не сумнівається, що при Джо Байдена воно буде більш значущим, ніж при Дональда Трампа.

"Відразу після набуття президентських повноважень (інавгурація намічена на 20 січня), у Байдена буде маса справ на внутрішній арені. США, як і більшість країн світу, знаходяться в кризі — епідеміологічному, економічному, та ще й політичному. І Байден буде зосереджений на внутрішніх питаннях. Але вже навесні, думаю, фокус уваги зміститься і на зовнішню арену. У тому числі і на Україну, яка важлива для геополітичних і стратегічних цілей США ", — говорить політолог.

Він вважає, що кадрових перестановок не уникнути. І генпрокурор Венедиктова, швидше за все, покине свій пост. Втім, не тільки вона ...

"Венедиктова на своєму посту не відповідає інтересам демократичного суспільства. Вона залежимо від Зеленського, не демонструє активності в розслідуванні справу за корупцію. Відстоює не інтереси права, закону, демократії, а інтереси Банкової, президента Зеленського. І тому вона — явний претендент на заміну, поступившись дорогою дійсно незалежного генпрокурору ", — зазначає Максим Джигун.

Політолог не виключає і серйозних перестановок в Офісі президента (ОП).

"Перш за все, під прицілом, як мені здається, глава ОП — Андрій Єрмак, який все більше, судячи з зовнішніх чинників, зближується з Росією. Та й взагалі нинішній склад ВП досить проросійський, — каже політолог. — Особливо це стосується заступників Єрмака. Той же Татарів, щодо якої вже досить багато кримінальних справ ... Він так і не вибрався з лона януковичівських стандартів, коли був голосом МВС. Мав бути люструвати. Ні з правової, ні з моральної точки зору Татарів не може бути заступник голови ОП. Так що, думаю, він точно піде ".

А ось хто потрапить під захист, це НАБУ, вважає Максим Джигун. Включаючи, можливо, його директора Артема Ситника, якого фактично усунули від справ.

Глобально нічого не зміниться

Політолог аналітичного центру Інпол Микита Трачук вважає, що при Байдена, який під час перебування віце-президентом курирував українських питання, нас точно чекає розстановка нових людей на ті чи інші посади. Але суть, на його думку, не в цьому.

"Ми пам'ятаємо, як під час Байдена-Обами зі скандалом прибрали з посади генпрокурора України Віктора Шокіна. Так що Венедіктову приберуть без проблем, — вважає аналітик. — Будуть заміни ряду людей в силових структурах, у судовій владі, на ключових економічних постах (Мінекономіки, Мінфін і так далі). Штатам не проблема поставити своїх людей, де завгодно. До того ж, у нас досить багато тих, хто лояльний до американського посольства ".

Але важливі не кадрові перестановки, а загальна політика, зазначає Микита Трачук. А вона у нас, на його думку, при Зеленський залишився плюс-мінус така ж, як при Порошенко.

"Вона компліментарна і однобока на адресу Заходу, включаючи США, — пояснює експерт. — Так що, як би кадри не змінювали, глобально це при такій "лінії партії" нічого не змінить ".

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що зміниться для українських олігархів після вступу на посаду 46-го президента США Джо Байдена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

sex

15 січня 2021, 02:59

хочeшь тpаxнyть краcивую дeвкy?! Oдинoкие и Замyжниe oчень xoтят ceкca, здесь дают в пoпy и бeрyт в pот, без дeнeг и обязательств, все aнoнимнo и беcплaтнo, можешь убeдиться cам ----- http://srt.vg/club


Новини