Головна Новини Політика зовнішня політика Діалог "Вашингтон-Київ": як експерти оцінили бесіду Зеленського і Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Діалог "Вашингтон-Київ": як експерти оцінили бесіду Зеленського і Байдена

Експерти вважають, що США підтримуватимуть Україну й надалі, але нам доведеться виконувати певні зобов'язання

7 червня 2021, 21:33
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що понеділок, 7 червня, став дуже багатим на політичні інформприводи, головна подія відбулася вже ввечері. Глави США і України Джозеф Байден та Володимир Зеленський провели телефонну бесіду, яка передує прийдешньому Женевському саміту. Важливість цього дзвінка і теми, які обговорювалися, для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Діалог "Вашингтон-Київ": як експерти оцінили бесіду Зеленського і Байдена

Перед зустріччю із Путіним Байден поговорив із Зеленським. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Питання України не можна реалізовувати без України

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що телефонна розмова Зеленського і Байденом — це часткова перемога української дипломатії.

"У світлі того, що Байден збирається провести 16 червня офлайн-зустріч з Путіним, а до цього — з представниками європейської спільноти, для офіційного Києва важливо було актуалізувати українське питання в американо-російському і американо-європейському діалозі. Сенс розмови був в тому, щоб питання України не пропадало з міжнародного контексту, а також, щоб воно не реалізовувалося без України", — пояснює експерт.

Однією з болючих тем, вважає Мельник, є "Північний потік-2", добудову та запуск якого американська сторона, схоже, вважає вже справою вирішеною.

"Після запуску ПП-2 у нас залишиться 40 млрд кубів транзиту замість 85 млрд, які є зараз. Тобто, падіння транзиту вдвічі, — пояснює фахівець. — З огляду на, що в саму Європу йтиме не більше 20 млрд кубів, ми втрачаємо статус стратегічної країни-транзитера".

На думку Миколи Мельника, всі ці моменти важливо було донести до Байдена. Як і те, що нам важлива підтримка реформ з боку США, військова допомога. А ще відзначити, що політичне примирення з РФ призведе лише до ескалації конфлікту в майбутньому.

"Офіційні релізи, які вже з'явилися за підсумками розмови, вселяють певний оптимізм. Тепер би все це ще підкріпилося конкретикою за підсумками зустрічі Байдена з Путіним", — резюмує експерт.

"Телефонна розмова дозволила згладити надмірно гострі кути у відносинах"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що ми спостерігали і спостерігаємо кризу україно-американських відносин. І названа виданням Axios причина скасування можливої очної зустрічі Байдена і Зеленського зміна керівництва і наглядової ради Нафтогазу   — лише одна із десятків проблем офіційного Києва, зазначає експерт.

"Після візиту глави Держдепу США Ентоні Блінкена в Україну на початку травня, Вашингтон почав розуміти, що у Києва — поточна суб'єктність, що тут незрозуміло, з ким і про що розмовляти. Масла у вогонь додає непрогнозована поведінка Зеленського в питаннях тонкої дипломатії, — підкреслює Віталій Кулик. — Досить згадати його резонансні заяви про необхідність прийняття України в НАТО, про те, що запуск "Північного потоку-2" буде програшем Байдена. Природно, що після таких заяв вести якісь переговори особисто (очно) із Зеленським перед самітом із Путіним для Байдена було б контрпродуктивно".

Інша справа, телефонна розмова, яка дозволила згладити надмірно гострі кути у відносинах, відзначає експерт.

"Зеленського запросили цього літа до Вашингтону. Але сьогодні ж була і заява одного з представників Держдепу, що Вашингтон чекає від Києва посадок відомих корупціонерів. Найближчим часом. І була назване прізвище Коломойського. І щоб їхати в США з певним кейсом, щоб отримати вигідні позиції і домовитися про щось, Києву доведеться виконати низку домашніх завдань", — впевнений Віталій Кулик.

До програми "мінімум" фахівець відносить відновлення Україною суб'єктності і спробу розібратися із зовнішньою політикою — "не хаотизувати її, а вибудувати". Також певні побоювання у Заходу, на думку Кулика, викликає те, що глава Офісу президента Андрій Єрмак влазить в формування зовнішньополітичного кейса.

"І, безумовно, потрібно вирішувати питання з корупцією в цілому і Коломойським зокрема. Якщо це буде зроблено, то візит може відбутися. А якщо ні — його може і не бути, — попереджає Віталій Кулик. — І це буде дуже погано для України. Ну, а те, що Байден обіцяв захищати суверенітет і територіальну цілісність нашої країни під час зустрічі з Путіним — це просто запевнення. А ось зняття санкцій з "Північного потоку-2" — факт і неприємна для нас реальність".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що екс-глава Штатів Дональд Трамп почав жорстко критикувати політику Байдена. Експерти оцінили, чи існують у політика шанси повернутися в президентське крісло.

Також на порталі ви можете дізнатися, як у США збираються перемогти світову кіберзлочинність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

8 червня 2021, 05:14

так прогибаться перед пиндосами....это какой-то испанский стыд


Новини