Головна Новини Політика зовнішня політика Чому Україні не потрібен статус союзника США поза НАТО - нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україні не потрібен статус союзника США поза НАТО - нардеп

Статус MNNA - це для країн, які не планують або не можуть вступити в НАТО

9 вересня 2021, 17:06
Поділіться публікацією:

У середу, 8 вересня, український парламент під час позачергового засідання не проголосував за проект постанови про звернення Верховної Ради до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA). За проголосували всього 24 депутати.

Чому Україні не потрібен статус союзника США поза НАТО - нардеп

Чому Україні не потрібно ставати основним союзником США поза НАТО - фото з відкритих джерел

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, народний депутат IХ скликання Олена Мошенець вважає цілком логічним, що цей законопроект не набрав необхідної кількості голосів, оскільки статус MNNA — це для країн, які не планують або не можуть вступити в НАТО.

"Нічого дивного, адже такий статус не надає "основному союзникові поза НАТО" гарантій безпеки, які закладені в п'ятій статті Вашингтонського договору про створення Північноатлантичного альянсу", — говорить народний депутат.

Олена Мошенець привела п'ять аргументів, чому Україні не слід отримувати статус MNNA:

1. Такий статус не надає гарантій безпеки жодній країні.

2. Україна вже чітко визначилася, що ми повинні бути в НАТО, курс євроатлантичної інтеграції і членство в НАТО закріплено в Конституції України.

3. Ті, хто виступає проти приєднання України до НАТО, в разі надання нам статусу MNNA зможуть сказати: "Україна сама відмовилася йти до Північноатлантичного Альянсу".

4. Такі звернення парламенту взагалі можуть нашкодити євроатлантичної інтеграції нашої країни.

5. І нарешті, на тлі недавнього візиту української делегації в США і укладених там домовленостей статус MNNA здається логічною помилкою. Хоча б тому, що міністри оборони України і США у Вашингтоні у присутності президента Володимира Зеленського підписали Рамкову угоду зі стратегічних основ оборонного партнерства між Міноборони України та Міноборони США. Ця угода дає більше можливостей для співпраці з НАТО у сфері оборони, ніж MNNA.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Кремлі заявили про контрзаходи, в разі вступу України в НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини