Головна Новини Політика зовнішня політика Чого очікувати від візиту Джонсона та майбутнього союзу між Польщею, Британією та Україною: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого очікувати від візиту Джонсона та майбутнього союзу між Польщею, Британією та Україною: думка експертів

Експерти прокоментували можливе створення тристороннього союзу між Україною, Польщею та Великою Британією

1 лютого 2022, 11:00 comments1144
Поділіться публікацією:

Чого очікувати від візиту Джонсона та майбутнього союзу між Польщею, Британією та Україною: думка експертів

Україна створить коаліцію з партнерами, колаж "Коментарі" Д.Романюк

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у вівторок 1 лютого відвідає Україну. Які очікування від цього візиту? Що можна сказати про відносини Києва та Лондона останнім часом?

Нова вісь Україна-Польща-Великобританія може стати ефективним оборонним союзом

У політолога, професора кафедри міжнародних відносин НАУ Максима Ялі очікування від візиту Бориса Джонсона до України – найпозитивніші.

"Взаємини двох країн за останні два роки суттєво зміцнилися. Під час візиту Зеленського до Лондона було підписано важливі договори та меморандуми щодо посилення співпраці у військовій сфері, а також про виділення кредитів Великобританією на будівництво військових кораблів, яких так не вистачає Україні. Нещодавно Верховна Рада ратифікувала їх. Також варто відзначити, що саме Великобританія перша, без будь-якої тяганини, почала постачати нам протитанкові комплекси, які призначені для застосування в умовах вуличних боїв у містах. Це дуже важливий компонент для оборони в умовах можливої повномасштабної війни з РФ", – наголошує Максим Ялі.


Він також звертає увагу, що буквально вчора глава МЗС Великої Британії внесла до парламенту законопроект про санкції проти найближчого оточення Путіна у разі нової військової агресії.

"Як відомо, російські олігархи вважають за краще зберігати свої гроші саме у Лондоні. Тож це суттєвий запобіжний механізм, – пояснює Максим Ялі. – Ну і, мабуть, головні очікування пов'язані з утворенням нової осі "Україна-Польща-Великобританія", про яку стало відомо нещодавно. І створення якої підтвердив глава українського МЗС Кулеба. Упевнений, що не випадково сьогодні до Києва, крім Бориса Джонсона, перебуває і голова уряду Польщі Матеуш Моравецький. Тож чекаємо на заяви про підготовку створення нового оборонного союзу".
Українська влада перебуває більше під контролем Лондона, ніж Вашингтона

Народний депутат України IV та V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш розмірковує так:

Останнім часом влада в Україні явно перейшла під англо-американський протекторат. Причому з більшою роллю Лондона. Можливо, це свідомий розподіл ролей американців із англійцями. Можна згадати і зустріч Зеленського, коли він був у Лондоні з візитом, з головою британської спецслужби. Що, взагалі-то, є абсолютно неприпустимою річчю для президента справді суверенної держави. Але оскільки Україна після Євромайдану до суверенних держав, схоже, не відноситься, це сприйнялося як щось зрозуміле".

На думку Євгена Філіндаша, українська влада перебуває більше під контролем Лондона, ніж Вашингтона. Тому, вважає він, від візиту Джонсона слід очікувати на чергові вказівки для офіційного Києва від Великобританії.

"Можна згадати і передачу Україні зброї саме з боку англійців. Плюс уже заявлено, що планується створення об'єднання, куди входитимуть Великобританія, Польща та Україна. Думаю, якраз ця структура, міні-напів-НАТО під британським контролем також обговорюватиметься", – зазначає експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", на Україну чекає історична подія, коли три країни, які мають однакові погляди і спільного ворога, зроблять спільну заяву про майбутні плани.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини