Головна Новини Політика зовнішня політика Чого чекати Україні від прозахідного президента Молдови
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати Україні від прозахідного президента Молдови

Про аспекти активізації відносин Україна-Молдова і можливу вигоду для України розповіли експерти

10 грудня 2020, 11:56
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відвідає 9-10 грудня Молдову, де проведе зустріч з обраної президентом Молдови Майєю Санду. Яку перезавантаження двосторонніх відносин має на увазі український МЗС і які плюси для України несе обрання президентом Молдови прозахідного політика замість проросійського Додона з читачами "Коментарів" поділилися українські експерти.

Чого чекати Україні від прозахідного президента Молдови

Президент Молдови Майя Санду

"Питання Придністров'я — питання безпеки"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що про перезавантаження можна говорити, тільки в порівнянні Санду з Додоном. Фактично ж ідеться про відновлення активних партнерських відносин української влади з керівництвом Молдови.

"Такі відносини з Майєю Санду були у нас в період її прем'єрства. Шкода, що воно було недовгим. Вона тоді відвідувала Київ, зустрічалася з керівництвом нашої країни. Зараз мова про відновлення такого роду партнерських відносин — і їх активізації", — каже Володимир Фесенко.

За його словами, головними аспектами активізації будуть:

— координація дій України та Молдови в рамках Угоди про Асоціацію та Угод про вільну торгівлю з ЄС;

— координація дій наших країн в переговорах щодо Придністров'я.

"Санду вже заявила, що як президент буде наполягати на необхідності виведення російських військових з Придністров'я. Україна, думаю, буде підтримувати такий підхід. Але треба розуміти важливий момент, — підкреслює політолог. — Молдова — парламентська республіка. Повноваження президента там обмежені, а після перемоги Санду Додон і компанія обмежили їх ще більше. Без спільних дій парламенту і уряду не вийде видавити росіян. Так що можливі парламентські перевибори — на порядку денному. І лише після цього можна очікувати більш активних дій молдовської влади на Придністровському напрямку. Правда, будемо реалістами — просто так видавити росіян звідти не вийде. Але якщо буде консолідована позиція всієї влади, підтримка з боку світової спільноти (в тому числі з боку України), є ймовірність домовитися про зменшення російського військового контингенту в Придністров'ї. А згодом — і про поступове виведення звідти російських військ".

"Для України пріоритет — економічні питання"

На думку політолога-міжнародника Вікторії Закревської, мова може йти про перезавантаження прозахідного напрямку. Адже з обранням проєвропейського президента Молдова може поміняти свої пріоритети.

"Чому може? Тому що Молдова — це парламентська республіка. І в переддень парламентських виборів в країні спостерігається криза. Невідомо, чи отримають проєвропейські сили більшість в парламенті", — пояснює експерт

Що стосується України та Молдови, то в пріоритеті — економічні питання, впевнена Вікторія Закревська.

"Оскільки обидві країни беруть участь в східному партнерстві, можуть обговорюватися параметри торгівлі в зонах вільної торгівлі з ЄС, а також питання блокування торгівлі за певними позиціями з боку РФ, — вважає експерт. — Чи можуть обговорюватися і питання міграції в постковідний період. Важливим для України залишається питання Придністров'я, оскільки є спільний кордон — це вже стосується безпеки".

В цілому якісь проривні напрямки для перезавантаження відносин назвати складно, зазначає Вікторія Закревська. Вона вважає, що швидше за цей термін описує внутрішньополітичне завдання для Молдови: визначити, які сили будуть формувати уряд, а значить і економічну політику — проєвропейські або проросійські.

Як повідомляв портал "Коментарі",  молдавський парламент урізав повноваження президента країни після перемоги Майї Санду на виборах (вивів з підпорядкування президента Службу інформації та безпеки Молдови), а також підтримав в першому читанні законопроект про статус російської мови в країні та повернення на телебачення програм з Росії. У відповідь на ці дії Санду анонсувала акцію протесту і вимагає розпуску парламенту. Чим завершиться політичне протистояння в Молдові і як повинна поводитися Україна читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини