Головна Новини Політика зовнішня політика Чи є шанси припинення вогню на Сході, та що робити Києву: пояснюють експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є шанси припинення вогню на Сході, та що робити Києву: пояснюють експерти

Настільки оптимістичні результати засідання ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі - розповіли експерти

23 грудня 2021, 11:29
Поділіться публікацією:

Чи є шанси припинення вогню на Сході, та що робити Києву: пояснюють експерти

Чи можливе врегулювання ситуації на Донбасі, фото з відкритих джерел

Представники української сторони у Тристоронній контактній групі переговорників із врегулювання конфлікту на Донбасі заявили про ймовірність оголошення перемир'я на час новорічних та різдвяних свят. При цьому представники т.зв. "ЛНР" вже спростували цю заяву. Не випромінював оптимізм і голова російської делегації у ТКГ Борис Гризлов. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Шанси припинення обстрілів на Новий рік та Різдво є

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук звертає увагу, що новина про можливе перемир'я з'явилася у тих же російських ЗМІ у стилі "Київ заявив, що...", "за заявами Києва...". Тобто робився акцент на те, що ця заява виключно від української сторони.

"Потім з'явилася заява Гризлова за підсумками цього засідання ТКГ. І воно було дуже стриманим. Наголошувалося, що саме представники т.зв. "республік" запропонували перемир'я, а від України нібито не було конкретних кроків назустріч. Вкотре нашу сторону звинуватили у тому, що вона затягує переговори та займається імітацією мирного процесу", – зазначає експерт.

При цьому він вважає, що шанси припинення обстрілів на Новий рік та Різдво є. Якщо будуть не заяви заради політичного піару, а реальні дії для цього.

"Зважаючи на те, що говорить інша сторона, схоже, що Київ заявляє про перемир'я, про яке ніхто, крім нього, не чув. У тому ж ракурсі можна розглядати заяви про можливий швидкий обмін та відкриття КПВВ. Хочеться вірити в краще, але з реалізацією відповідних заяв поки що – проблеми", – наголошує Микита Трачук.

Українська влада має публічно озвучити свої пропозиції щодо врегулювання ситуації

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков упевнений: доки не буде вирішено питання між США та РФ за пропозиціями Кремля про нову міжнародну систему безпеки, ситуація на Сході нашої країни не покращиться. Щоправда – і не погіршиться.

"Конфлікт низької інтенсивності житиме своїм життям – ні миру, ні війни… Будуть періодично ескалація та деескалація, – прогнозує Олег Старіков. – Обнадіює, що українська влада, схоже, зрозуміла – подальше затягування вирішення проблеми Донбасу призведе до погіршення ситуації. І може "поховати" партію "Слуга народу" на наступних виборах. Не обнадіює, що ми повністю "лягли" під "вказівки" Вашингтона та Лондона в якості подразника, дразнителя "Великого ведмедя" – РФ. Ну, а Росія раз вже виставила свої "червоні лінії" – свого досягне. Подобається це Україні та Заходу, чи ні".

На думку експерта, якщо офіційний Київ нічого не робитиме в нинішній геополітичній ситуації, не висуватиме своїх політичних вимог у процесі укладання "угоди" між США та РФ, то питання можуть вирішити, ігноруючи наші інтереси.

"Українська влада має негайно, публічно озвучити свої пропозиції щодо врегулювання ситуації, направити їх до столиць провідних країн світу (Москва, Вашингтон, Пекін, Брюссель – як столиця ЄС). А всі заяви того ж таки Офісу президента про те, що ми вже такі пропозиції подали, але нікому про них поки що не розповімо – шлях у нікуди. Це говорить про те, що таких пропозицій немає, – вважає Олег Старіков. – Політика, особливо у сфері міжнародної безпеки, – публічна. І що про неї більше знають, то краще. Що підтверджують дії РФ, коли вони передали свої відповідні пропозиції – і озвучили їх на весь світ".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти пояснили, що насправді хоче Росія від України, і це не територія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини