Головна Новини Політика зовнішня політика Через дії союзника Росії США застосували ВМС
commentss НОВИНИ Всі новини

Через дії союзника Росії США застосували ВМС

Через інцидент в стратегічно важливій Ормузькій протоці були застосовані Військово-морські сили США

5 липня 2023, 17:54
Поділіться публікацією:

Іран намагався захопити два нафтові танкери поблизу стратегічної Ормузської протоки вранці 5 липня, обстрілявши один із них, інформують Військово-морські сили США. Про це повідомляють "Коментарі".

Через дії союзника Росії США застосували ВМС

Ормузька затока з космосу

За повідомленням, в обох випадках іранські кораблі відступили після того, як ВМС США відреагували на сигнали лиха, а обидва комерційні кораблі продовжили свій курс.

"Військово-морські сили Ірану намагалися захопити комерційні танкери, які законно проходять через міжнародні води, – сказав Тім Хокінс, речник П’ятого флоту ВМС США. – Військово-морські сили США негайно відреагували і запобігли захопленням".

За його словами, обстріл другого судна не призвів до постраждалих чи серйозних руйнувань. У травні ВМС США повідомили, що Іран вдруге за тиждень захопив в Ормузькій протоці нафтовий танкер. Це сталося на тлі загострення напруженості через ядерну програму Ірану, передає "Радіо Свобода".

Нагадаємо, що США неодноразово заявляли про свою рішучість відстояти свободу торгівлі в Ормузькій протоці та інших міжнародних водах.

В свою чергу Іран послідовно підтримує Росію в її війні проти України, поставляючи їй, зокрема, безпілотники "Шахід", а також навчаючи російських військових їх керуванню.

Ормузька протока — вузька, стратегічно важлива протока, що з'єднує Оманську затоку на південному сході з Перською затокою на південному заході. Північне узбережжя належить Ірану, а південне — Об'єднаним Арабським Еміратам і Мусандам, ексклаву Омана. Протока поділена на два транспортні канали шириною близько 2,5 кілометра кожен, відділені один від одного 5-кілометровою буферною зоною. Наразі протока є єдиним морським шляхом, який дає змогу експортувати арабський газ і нафту в треті країни, зокрема у США.

Тим часом, навколо одного зі знакових місць фронту розгортаються танкові бої.

У Путіна підтвердили готовність завершити "СВО" за кілька днів.

А Зеленський розповів про розкол у російському суспільстві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини