Головна Новини Політика зовнішня політика Боротьба з корупцією в Україні: чи обґрунтовані претензії американських партнерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба з корупцією в Україні: чи обґрунтовані претензії американських партнерів

Експерти стверджують, що корупція в Україні значно гальмує нашу європейську та євроатлантичну інтеграцію, поглиблення-розширення партнерських відносин

2 вересня 2021, 15:56
Поділіться публікацією:

У середу, 1 вересня, у Вашингтоні відбулися переговори президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом. Експерти для видання "Коментарі" оцінили підсумки візиту української делегації у США в ракурсі заяв про важливість зміцнення антикорупційної вертикалі в нашій країні, а також розповіли, чи обґрунтовані претензії американських партнерів.

Боротьба з корупцією в Україні: чи обґрунтовані претензії американських партнерів

Боротьба з корупцією в Україні - фото з відкритих джерел

Вся ця антикорупційна вертикаль підконтрольна Заходу, керована ним

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров вважає заклики з боку США до зміцнення антикорупційної вертикалі всередині України — важелем впливу на внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні, на українські еліти.

"Не секрет, що антикорупційна вертикаль формується і залежна від засобів технічної допомоги з боку США і підконтрольних їм міжнародних фінансових структур. Як і наглядові ради, наповнені висуванцями західних еліт. Тобто, вся ця антикорупційна вертикаль підконтрольна Заходу, керована ним. І через матеріальні моменти, і через спосіб формування ", — зазначає Андрій Бодров.

На його думку, повноваження, які є в цих структурах, в поєднанні з вимогами розширення таких повноважень, ведуть до того, що практично будь-який український політик може опинитися на гачку цих органів. І змушений буде діяти з постійною оглядкою на них. А іноді й виконувати якісь ЦВ, підкоряючись окрику, клацанню батога.

"Не бачу доцільності в подібній практиці. І той тиск, який розвивається за експонентою на Україну з приводу формування і зміцнення антикорупційної вертикалі, з моєї точки зору, є зараз істинним фокусом інтересів американської та британської еліт в українському питанні. А всі слова та обіцянки — лише солодке мастило, щоб сильніше, активніше продавлювати ініціативи з інституалізації антикорупційної вертикалі, яка залежить від зовнішніх гравців", — резюмує Андрій Бодров.

Цілком логічно, що в США не хочуть, щоб гроші американських платників податків осідали в кишенях наближених до Зеленського українських олігархів

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов підкреслює:

"Корупція (може хтось не знає в Офісі президента), це не про минуле, а про чинну владу. Це тут і зараз. Тому що корупція — це використання чиновниками свого службового становища з метою отримання будь-якої вигоди".

На думку експерта, Зеленському важко пояснити американському істеблішменту, американській адміністрації, чому в США проти Коломойського санкції введені й є кримінальні провадження за ігри з відмиванням грошей, а у нас — ні. Більш того, у нас він продовжує багатіти.

"Є і низка інших болючих питань, — зазначає Валерій Димов. — Чому серед антикорупційних структур за президентства Зеленського єдиним відносно незалежним залишилося Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)? Решту він або підім'яв під себе, або заблокував їхню роботу. Чому на той же НАБУ здійснюється постійний тиск, а справи звідти передаються в підконтрольну Офісу президента Службу безпеки України? Яка, відповідно до реформи, давно повинна бути позбавлена важелів впливу на економіку, а значить і на владу в Україні. І на це нам неодноразово вказували західні партнери. Чому того ж екссуддю Чауса, викраденого в Молдові, СБУ потім ховає від НАБУ? Чому фактично заблокований конкурс на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), а його обов'язки виконує генпрокурор Венедіктова, яка власне і блокує проведення відповідного конкурсу і розслідування ряду важливих справ? Чому немає обіцяних Зеленським посадок?"

І те, що не було спільної пресконференції за підсумками візиту, показує — американці знають, з ким мають справу, поділяють піар і телекартинки від розмови по суті, акцентує експерт.

"У підсумковій угоді є обіцянка США допомогти нашій країні. Але Україна зобов'язана зробити для цього чимало, в тому числі в рамках реальної боротьби з корупцією, — підкреслює Валерій Димов. — Недарма глава Держдепу Ентоні Блінкен зазначав, що в Україні є два фронти: той, на якому потрібно давати відсіч російській агресії, а також — власне фронт боротьби з корупцією. Також нам не раз говорили про необхідність судової реформи, про важливість невтручання влади в реформу корпоративного управління. Корупція, яка вимиває щорічно близько 40 млрд грн з бюджету України, значно гальмує нашу європейську та євроатлантичну інтеграцію, поглиблення-розширення партнерських відносин з тими ж США. Цілком логічно, що там не хочуть, щоб гроші американських платників податків осідали в кишенях наближених до Зеленського українських олігархів".

Раніше експерти підбили підсумки візиту Зеленського в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ерофей

2 вересня 2021, 16:15

О какой борьбе Вы говорите? Где она? В прошлом году , глава Укравтодора, Кубраков, вместе с подельниками, УКРАЛ ОТКАТАМИ с бюджета на "Большой стройке" около 40 МИЛЛИАРДОВ. И за это - ЕГО СДЕЛАЛИ МИНИСТРОМ. Его подельников - советниками..... А "нулевого по уму" Юрыка Голика пихают возглавить Киев. Борьбу ведет Китай. Украл- к стенке!!!


Новини