Головна Новини Політика зовнішня політика Більше не друзі-сусіди: експерт розповів, як тепер українці будуть будувати свої відносини з угорцями
commentss НОВИНИ Всі новини

Більше не друзі-сусіди: експерт розповів, як тепер українці будуть будувати свої відносини з угорцями

Будапешт дає зрозуміти Києву, що нормалізація відносин його не цікавить

29 вересня 2021, 07:51
Поділіться публікацією:

Київ і Будапешт викликали послів один одного через скандал навколо підписання Угорщиною контракту з "Газпромом" про постачання газу в обхід України по "Турецькому потоку". І знову Будапешт дає зрозуміти Києву, що нормалізація відносин його не цікавить, не кажучи вже про повноцінне перезавантаження, і Угорщина навіть зміцнює співпрацю з Росією ціною погіршення енергетичної та стратегічної безпеки України. Як інформує видання "Коментарі", таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політичний експерт Олександр Юсупов.

Більше не друзі-сусіди: експерт розповів, як тепер українці будуть будувати свої відносини з угорцями

Кордон Украхни і Венгрії Фото: zak.depo.ua

"Перестане тепер український міністр закордонних справ називати свого угорського колегу "другом", дозволяти йому безкарно поширювати дезінформацію про нібито утиски прав етнічних угорців на Закарпатті та йти на різні поступки Будапешта, як наприклад у випадку з створенням спільної робочої групи по реалізації українського закону про освіту? Підстав для значно менш м'якого підходу і раніше було достатньо — Будапешт втручався в українські вибори; роздав на Закарпатті приблизно 300 000 паспортів; також він першим в Євросоюзі закупив російську вакцину проти коронавірусу; і єдиним в НАТО не підписав декларацію про визнання Росії стороною конфлікту на Донбасі", — зазначив експерт.

Він додає, Угорщина є членом ЄС і НАТО, і роками шантажує Україну уповільненням її інтеграції в НАТО і ЄС, в чималій частці виправдовує стриманість українських дипломатів. З цієї ж причини, особливо через наближення саміту Україна-ЄС, з яким угорська сторона може нашкодити при різких кроках представників української влади, навряд чи варто очікувати жорсткої реакції Києва на нову газову угоду Будапешта і Москви. Але й не варто перебільшувати вплив угорського керівництва, чий конфлікт з Брюсселем через занепад демократії і верховенства права в Угорщині стає все глибше.

"Можливо саме зараз для Києва склалися вкрай сприятливі обставини щодо істотного збільшення тиску на дії уряду Віктора Орбана? Керівництво України повинно змінити підхід і системно прийняти той факт, що Угорщина — це не складний партнер, а недружній сусід, чия деструктивна зовнішня політика спрямована на використання жителів Закарпаття в якості виборців правлячої партії на угорських парламентських виборах, тим часом конфронтації з Україною відведена роль покращувача зв'язків з Кремлем ", — резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — країна-член ЄС і НАТО завдала удару по Україні: Кулеба зробив заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Объективный наблюдатель

29 вересня 2021, 09:16

Как от любви до ненависти один шаг, так и от дружбы до вражды одно мгновение, особенно, если дружба иллюзорно наиграна.

иван

29 вересня 2021, 09:05

Усё, вокруг нэньки друзив нэмайе. Вси ворогы и пройдысвиты. Одна надийа на Штаты Амэрыкы, воны захыстять и грошэй дадуть, а йак час прыйдэ - пустять и прыгрийють.

Объективный наблюдатель

29 вересня 2021, 08:38

Дружба не бывает односторонней. Украина такая же хилая, каки Венгрия, а "величие" Украины смехотворно, чтобы не учитывать позицию венгров.


Новини