Головна Новини Політика зовнішня політика Байден виступив із черговим зверненням: чи справді вторгнення РФ в Україну неминуче
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден виступив із черговим зверненням: чи справді вторгнення РФ в Україну неминуче

Президент США заявив, що Захід сповнений рішучості накласти серйозні санкції, якщо Росія продовжуватиме нагнітати

19 лютого 2022, 10:25 comments3089
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у своєму новому зверненні заявив, що Росія найближчими днями може напасти на Україну в цілому та Київ зокрема. За його словами, президент Росії Володимир Путін точно прийняв рішення про вторгнення, але місце для дипломатії ще є.

Байден виступив із черговим зверненням: чи справді вторгнення РФ в Україну неминуче

Чи справді вторгнення РФ в Україну неминуче - колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Що можна сказати за підсумками цього звернення? Чи справді вторгнення практично неминуче, якщо чергові переговори (Блінкен-Лавров та інші) закінчаться нічим? Як себе Захід показує у цій ситуації? Які можуть бути наслідки вторгнення для Росії? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Триває гра Кремля на нервах України. Ставка та сама – реалізація Мінських угод, яку, по суті, можна прирівняти до руйнування нашої країни

Нардеп V, VI та VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко пояснює:

"Нічого нового у зверненні Байдена не прозвучало. Йде гра словами. З перших публікацій в американській пресі (3,5 місяці тому) та коментарів Білого дому щодо ймовірності російського вторгнення і до сьогодні тема не змінюється – Путін сьогодні-завтра нападе. Змінюється лише словесне обрамлення цієї формули та дата".

На думку експерта, орієнтуватися на ці висловлювання як на симптом того, що за годину або за добу почнеться вторгнення, не слід.

"Продовжується гра Кремля на нервах України. Ставка та сама – реалізація Мінських угод, яку, по суті, можна прирівняти до руйнації нашої країни. Захід у цій ситуації справляє не найкраще враження. Принаймні втеча посольств і представництва НАТО з Києва. Першими бігти за позначеної загрози, непритомніти почали ті структури, які мали займати досить жорстку позицію та демонструвати підтримку України. Тож це все не дуже добре виглядає. Причому не лише з погляду українського суспільства. Думаю, подібні думки виникають і у Польщі, і у Балтійських країнах, так, по суті, у будь-якій країні світу, у будь-якої людини, для якої демократія та цивілізовані відносини між державами та людьми не порожній звук", – наголошує Андрій Сенченко.

Він акцентує, що серйозні електоральні зрушення останніх років, що відбулися у багатьох країнах, були відображенням неприйняття подвійної моралі політиків. І припускає, що це лише початок, а останні події щодо нашої країни підштовхнуть на продовження подібних громадських змін.

Ну, а наслідки вторгнення для Росії, якщо вона все ж таки на нього зважиться, будуть дуже важкі, впевнений Андрій Сенченко.

"Не лише у вигляді втрат солдатів, економічних втрат, нових санкцій. Наслідком такого божевілля може стати руйнація самої РФ, вважає експерт. — Дуже складно оцінювати індикатори невдоволення населення Росії. Там же всім керує пропаганда, яка спотворює реальність, і потужна репресивна машина. Але наведу приклад 1991 року. Хто за 2 тижні чи місяць до ДКНС і наступних подій міг припустити, що незабаром розвалиться "великий і могутній" СРСР? Росія перебуває у внутрішньо дуже нестійкому стані. Але соціологією виміряти це неможливо. Це й відцентрові тенденції, які, можливо, зараз не дуже виявляються. Але внутрішній потенціал – великий. І це закавказькі республіки, і Сибір, і Далекий Схід, і Татарстан. Російському народу потрібна інша влада, яка почне розвивати свою країну, а не загрожувати всьому світу".

Найбільш ймовірним залишається головний сценарій: військова агресія РФ можлива будь-якої миті (але не гарантована) як один з елементів тиску на Захід у переговорному процесі

Політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко вважає, що питання вторгнення РФ в Україну найближчим часом не піддається якісній оцінці його ймовірності без доступу до розвідданих.

"Водночас, – продовжує експерт, – виникає чималий дисонанс між загостреністю західних оцінок щодо ймовірності війни та власне запобіжних заходів із боку Заходу. Нарощування санкцій не відбувається, суттєво санкційна політика США не змінюється. Навіть є деякі маркери того, що США не відключатимуть SWIFT для РФ".

Тому, зазначає Ярослав Божко, найімовірнішим залишається головний сценарій: військова агресія РФ можлива будь-якої миті (але не гарантована) як один з елементів тиску на Захід у переговорному процесі. У проміжках між переговорами традиційно відбуваються провокації та спроби показати власну силу.

Раніше на порталі "Коментарі" ми повідомляли — Година "Ч" настає: чому ситуація на Донбасі загострилася та чи Україна готуватиметься до російського вторгнення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Владимир

19 лютого 2022, 12:02

Похоже, история не интересует Запад, ему наплевать, как он сдал Гитлеру захваты территорий Чехии, Австрии , любезничал с ним и тем самым вдохновил фюрера на мировую войну. Сейчас - то же самое, только на кону существование человечества. Кремль нагло нарушает мировой порядок, совершил захват чужих территорий, погубил много людей. За это давно надо было принять против него действенные меры, осудить его главарей и наказать их. Нет, Запад играет с ним в бирюльки и доиграется , не дай бог


Новини