Головна Новини Політика зовнішня політика Байден готується до бесіди з Путіним і Зеленським: ризики та можливості для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден готується до бесіди з Путіним і Зеленським: ризики та можливості для України

Представники РФ раніше говорили, що розмова Байдена і Путіна, які зустрічалися особисто у червні, можлива до кінця року

27 листопада 2021, 13:44
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден повідомив журналістам, що, швидше за все, переговорить із колегами з Росії та України Володимиром Путіним та Володимиром Зеленським на тлі ескалації біля українсько-російських кордонів. Він також зізнався, що стурбований можливим державним переворотом, про який заявив Зеленський.

Байден готується до бесіди з Путіним і Зеленським: ризики та можливості для України

Байден готується до бесіди з Путіним і Зеленським - колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Про що говорить підготовка розмови Байдена з Путіним і Зеленським? Які можливості та ризики з'являються у цій ситуації для України? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Якщо Україна запропонує виразну та зрозумілу всім альтернативу врегулювання конфлікту, може вписатись у нову архітектуру безпеки

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса впевнений: ризики для України здебільшого полягають у тому, що США та Росія вже пів року спілкуються про те, як їм упорядкувати свою конфронтацію.

"Будь-які домовленості в цьому ключі можуть передбачати взаємні поступки у різних питаннях, у тому числі щодо України, яку не сприймають як самостійного гравця ані у Вашингтоні, ані у Москві", – пояснює експерт.

Можливості, на його думку, полягають у тому, що в умовах зміни російсько-американських відносин Україна, якщо запропонує виразну і зрозумілу для всіх альтернативу врегулювання конфлікту, може вписатися в нову безпекову архітектуру.

"Однак для цього доведеться переосмислити нашу зовнішню політику та політику національної безпеки останніх семи років", – резюмує Ілія Куса.

Реакція США та інших наших міжнародних партнерів лише підтверджує – Україна не залишиться наодинці перед російською агресією

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей звертає увагу, що одним із завдань публічного брязкання зброєю Росії біля кордонів України якраз і є привернення уваги до себе та примус США до якихось переговорів.

"Це повністю укладається в тактику Кремля: як заявив Путін на нараді у МЗС РФ, Захід постійно "потрібно тримати у напрузі". Україні в цій ситуації слід поводитися спокійно, стримано та послідовно. А саме готуватися до відсічі агресії: озброюватись, заручатися підтримкою партнерів, проводити навчання військ та цивільного населення, готуючи його, зокрема, до опору", – наголошує Ігор Соловей.

На його думку, важливо чітко зрозуміти й РФ, і нашим західним партнерам: жодні внутрішньополітичні процеси (публічне протиборство між владою та опозицією чи навіть акції протесту – що нормально для демократій) не стануть перешкодою для захисту кордонів та територіальної цілісності України у разі зовнішньої агресії Росії. Яка явно виношує наміри скористатися внутрішніми процесами в Україні.

"Якщо вторгнення трапиться, земля під чоботом окупанта горітиме. На Росію чекають шалені втрати. Грозний у Чечні або той же Афганістан, де загинуло багато військових, здадуться росіянам дитячою прогулянкою — "похоронка" прийде багатьом матерям на всій території РФ, — попереджає Ігор Соловей. – Ну, а реакція США та інших наших міжнародних партнерів лише підтверджує – Україна не залишиться наодинці перед російською агресією".

Раніше "Коментарі" писали, що пропонують конгресмени США для захисту України від російської агресії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини