Головна Новини Політика зовнішня політика Анулювання санкцій: чи зможе Янукович отримати свої гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Анулювання санкцій: чи зможе Янукович отримати свої гроші

Експерти стверджують, що після такого рішення європейських суддів президент-утікач може почати судитися з Україною

9 червня 2021, 17:02
Поділіться публікацією:

Судді, які займають відповідні посади в Генсуді Євросоюзу, вирішили скасувати попередні рішення Європейської Ради щодо фінансів українського президента-втікача Віктора Януковича.

Анулювання санкцій: чи зможе Янукович отримати свої гроші

Янукович може спробувати отримати свої гроші назад. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" поцікавилися у експертів, що може означати таке рішення і чи зможе екс-глава держави отримати доступ до наявних на закордонних рахунках коштів.

"Європейські суди є аполітичними"

Доктор права, адвокат Іван Ліберман пояснює, що в Європейському суді загальної юрисдикції визнали незаконним обмеження прав і свобод громадянина України (нехай і колишнього) Януковича. У тому числі, й на захист.

"Тим самим цей суд вказав на те, що всі рішення, які були прийняті раніше українською Фемідою і набрали законної сили, вважаються недійсними. Тобто, Віктор Янукович і його син Олександр мають повне право на доступ до своїх активів. Діяти можуть як особисто, так і через своїх представників, в тому числі в Україні — захисників, адвокатів", — зазначає експерт.

Іван Ліберман також вважає, що тепер у екс-президента і його сина з'являються додаткові можливості подавати проти України позови до суду щодо заподіяння моральної, а то і матеріальної шкоди.

"Така реальність. Європейські суди — аполітичні. Їм все одно, хто судиться — колишній, нинішній, майбутній президент чи звичайний громадянин. Їм важливе верховенство права, закон. Те, з чим в Україні — великі проблеми", — резюмує доктор права.

Рішення суду відноситься до вже недійсних санкцій

Адвокат Тетяна Матяш зазначає, що рішення прийнято стосовно санкцій 2019 року. Дія яких, між іншим, закінчилися ще у 2020 році.

"Там, справді, постійне продовження, — підкреслює експерт. — Але є одне "але". Частина санкцій вже була знята самим Європейським Союзом. Тепер Янукович і його товариші мають тепер право подати позов проти ЄС про компенсацію збитків".

При цьому експертка зазначає, що поки не ясно, чи підготовлені та передані документи на конфіскацію коштів сім'ї у зв'язку із вироком суду в Україні.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, якої думки експерти про так звані "гроші Януковича" — повернуті активи України, які були виведені політиком за кордон перед втечею. Куди могли витратити фінанси після повернення до держбюджету, читайте в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися, що в Україні члени РНБО оголосили про введення санкцій проти низки посадових осіб часів президентства Януковича і самого президента-втікача. Більше подробиць — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини