Головна Новини Політика зовнішня політика В ЄС скасували санкції проти Януковича: чи отримає президент-утікач свої гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

В ЄС скасували санкції проти Януковича: чи отримає президент-утікач свої гроші

Анульований документ стосувався заморозки грошей Віктора Януковича і його сина Олександра

9 червня 2021, 14:09
Поділіться публікацією:

В поле зору європейських суддів знову потрапив український президент-утікач Віктор Янукович. За інформацією видання "Хедлайнс Україна", яке посилається на прес-службу Генсуда Євросоюзу, днями санкції, із допомогою яких заморожені активи сім'ї Януковичів, були скасовані відповідним судовим рішенням.

В ЄС скасували санкції проти Януковича: чи отримає президент-утікач свої гроші

В Генсуді Євросоюзу відмінили уже недійсні санкції проти Януковича. Фото із відкритих джерел

Однак поспішати розганяти "зраду" не варто: справа стосується документів, які вже втратили свою юридичну силу. Ці акти Ради Європейського Союзу були прийняті ще у 2019 році. Однак уже у 2021-му фахівцями оформлені нові папери, які додатково продовжили обмеження, котрі стосуються Віктора Януковича, а також одного із його синів — Олександра.

Тому, попри прийняте судове рішення, європейські активи президента-втікача, як і раніше, залишаються замороженими.

Цікаво, що дію попередніх рішень Ради ЄС було вирішено скасувати через більш пильне вивчення роботи судових органів в Україні. Це  пов'язано із тим, що вітчизняні фахівці начебто не до кінця дотримувалися процедури, яка стосується обвинувачених громадян — у випадку Януковичів було порушене право, що припускає отримання ефективного юридичного захисту.

Відзначимо, що політики, які втекли з України за часів Революції Гідності, змогли вивести завдяки закордонним банкам величезні суми грошей. З допомогою відповідних інстанцій більшість із цих фінансів вдалося заарештувати. Подібні санкції (не тільки відносно Януковичів) діють у багатьох європейських країнах, в тому числі Великобританії, Кіпрі, Латвії, Нідерландах тощо.

До слова, обмеження, які стосуються швейцарських рахунків Віктора Януковича, також заарештованих після його втечі, можуть тривати лише до 2024 року. Такі правила встановлені законами уряду Швейцарії. Тобто в України залишилося ще три роки, щоб остаточно розібратися в ситуації.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні члени РНБО оголосили про введення санкцій проти безлічі посадових осіб часів президентства Януковича і самого президента-втікача. Більше подробиць — у нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як експерти оцінюють реальність існування так званих "грошей Януковича" — повернутих активів України, які були виведені політиком за кордон перед втечею. Куди могли витратити ці фінанси, читайте в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини