Головна Новини Політика зовнішня політика Американська дипломатія: чи допоможуть США Україні повернути Донбас
commentss НОВИНИ Всі новини

Американська дипломатія: чи допоможуть США Україні повернути Донбас

Більшість нинішніх заяв про Донбас від Штатів є досить розмитими, відзначають експерти

26 березня 2021, 15:59
Поділіться публікацією:

Нова команда Держдепартаменту готується проявити більш активну дипломатичну діяльність стосовно врегулювання ситуації на Донбасі. Про таку позицію американської сторони стало відомо з інтерв'ю заступника помічника Держсекретаря США Джорджа Кента для "Голосу Америки". "Коментарі" звернулися до експертів, щоб зрозуміти, яким чином може проявитися ця активність. Фахівці оцінили шанси на повернення Україні окупованих територій за президентства Джозефа Байдена.

Американська дипломатія: чи допоможуть США Україні повернути Донбас

США планує посилити дипломатичну активність стосовно Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Заяви декларативного характеру

Політтехнолог Олександр Кондратенко, проаналізувавши інтерв'ю Мирослави Гонгадзе з Джорджем Кентом, зробив висновок, що заступник помічника Держсекретаря США не дав конкретної відповіді на жодне із поставлених головним редактором і керівником української служби "Голосу Америки" питань.

"Те, про що говорить Кент щодо більш активної дипломатичної діяльності, зводиться лише до заяв декларативного характеру. Слова дипломата, який відповідає в Державному департаменті за політику США щодо регіону і України, іншими бути і не можуть,  — вважає Олександр Кондратенко.  Говорити про реальні дії можна лише тоді, коли є конкретна "дорожня карта" і чіткі тактичні рішення по тій чи іншій ситуації. Тому на сьогодні все залишається на тих же місцях, що і останні 7 років".

За словами експерта, можна було б припустити, що нова команда Держдепартаменту все ж планує призначити спецпредставника з питань переговорів в нормандському форматі зі свого боку. Але навіть з цього питання Джордж Кент просто "перевів стрілки" на розподіл влади, Конституцію, Конгрес і т.п. в такій же дипломатичній формі.

"Виходячи з інтерв'ю, складається враження, що Кенту або заборонили говорити про подальші реальні дії в разі ескалації конфлікту на Донбасі, або адміністрація президента, Держдепартамент та інші структури США до сих пір не мають конкретного плану в цьому напрямку. Мало того, розмови про розширення військової допомоги залишаються поки на рівні розмов",  підкреслює Олександр Кондратенко.

Водночас експерт акцентує, що підхід Байдена до міжнародних відносин зовсім інший, ніж був у Трампа.

"Але говорячи про шанс України за президентства Байдена повернути окуповані території, я б не ставив питання саме так. Адже це залежить від дуже багатьох чинників. Шанс може бути в лотереї, а деоккупація — це цілий ряд механізмів як міжнародної політики, так і внутрішньої, через які ще потрібно пройти. Дипломатична діяльність завжди повинна бути підкріплена конкретними діями, інакше це просто "струс повітря", тільки на більш високому рівні,  пояснює Кондратенко.  Не дивлячись на те, що президент Зеленський донині вважає оголошене в липні минулого року перемир'я одним зі своїх безсумнівних досягнень на шляху до миру на Донбасі, реальність така, що з початку 2021 року обстановка на лінії зіткнення змінилася в гіршу сторону. Ніякого мирного процесу давно немає, втім, як і не було. На жаль, не всі це розуміють або не хочуть розуміти. Офісу президента України семимильними кроками потрібно шукати шляхи до адміністрації Байдена. Інакше все те, про що говорив в інтерв'ю заступник помічника Держсекретаря США, так і буде мати лише декларативний характер, у всякому разі найближчим часом".

Штати не хочуть брати участь в процесі заради процесу

Історик, політолог і дослідник радикалізму В'ячеслав Лихачов також вважає висловлювання Джорджа Кента досить обтічними.

"Схоже, що є спільний намір, логічне в контексті загальної концепції глобального "повернення Америки", але конкретного плану немає,  зазначає він. — Також можна припустити, що український напрямок або не є пріоритетним для нової американської адміністрації, або визнано складним і поки відсунуто в бік. Про це говорить не стільки відсутність телефонного дзвінка від Байдена, скільки ухильність і неконкретність формулювань у всіх деталях (крім, звичайно, послідовного підтвердження підтримки української територіальної цілісності та цілком відчутної військово-технічної допомоги). Особливо це впадає в очі на тлі бурхливої активності США в останні тижні на євроатлантичному напрямі, в азіатсько-тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході і в Центральній Азії".

На думку В'ячеслава Лихачова, схоже, що Штати не хочуть брати участь в якомусь процесі заради процесу, у що перетворився, скажімо, Нормандський формат (Україна, Росія, Німеччина, Франція).

"До речі, надії України на приєднання Штатів до Квартету трохи наївні  без доброї волі Росії це неможливо. А навіщо це Кремлю? Не менш наївно очікувати від гіпотетичної активізації дипломатичної діяльності США щодо врегулювання ситуації на сході України швидкого повернення окупованих територій", — вважає експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що Джозеф Байден думає про Володимира Путіна.

Також на порталі можна дізнатися, якими знаннями про Штатах володіє більшість українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Питер

26 березня 2021, 17:58

США уже "помогли" Мексике вернуть Техас


Новини