Головна Новини Політика зовнішня політика Альянс України-Польщі-Британії: що стоїть за новим об'єднанням і до чого тут Антанта
commentss НОВИНИ Всі новини

Альянс України-Польщі-Британії: що стоїть за новим об'єднанням і до чого тут Антанта

В Україні обговорюють новий формат міжнародного партнерства між Великою Британією, Польщею та Україною. Експерти розповіли, які насправді цілі нового об'єднання

1 лютого 2022, 20:38 comments1040
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поділився чотирма фактами про новий малий альянс Україна-Польща-Велика Британія. Що можна сказати про це об'єднання, виходячи із цих фактів? Оцініть його позитив та можливі ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Альянс України-Польщі-Британії: що стоїть за новим об'єднанням і до чого тут Антанта

Прапори України, Польщі, Британії. Фото: з відкритих джерел

Більше 100 років Британія намагається реалізувати щось подібне "Антанти"

Політичний експерт Михайло Чаплига припускає, що ми бачимо більший піарний хід, ніж реальне об'єднання.

"Серйозні союзи укладаються на рівні глав держав, а не міністрів закордонних справ і ратифікуються в парламенті. Більше того, вони прописуються у стратегії національної безпеки. Плюс підтверджуються великими двосторонніми або тристоронніми договорами, – пояснює він. – Саме тому я вважаю це більше піарним ходом, а відповідна угода буде чисто рамковою. Військове співробітництво України з Британією відбувається незалежно від того, є подібний договір чи ні. Взаємодія Британії та Польщі – також давня історія. Як і взаємодія Британії з Туреччиною у Чорному морі не потребує жодних спеціальних домовленостей".

Все це, за словами Михайла Чаплиги, більше нагадує або створення "Антанти" (військово-політичний блок Росії, Великобританії та Франції початку минулого століття, створений як противага "Трійному союзу" Німеччини, Австро-Угорщини та Італії) у сучасному варіанті, або такий східноєвропейський AUKUS (акронім, утворений за складом учасників Australia, United Kingdom, United States – тристоронній альянс, утворений Австралією, Великобританією та США у вересні 2021 для протистояння Китаю поза рамками НАТО в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні).

"Ми бачимо, по суті, давню мрію Бжезинського (американський політолог, соціолог та державний діяч польського походження, радник з національної безпеки 39-го президента США Джиммі Картера – прим. ред.) про так звану Балто-Чорноморську дугу, яка б відокремила Німеччину від Росії. Великобританія постійно займалася тим, що намагалася розсварити трикутник Париж-Берлін-Москва. Чи не дати створити континентальний союз. І тому робилися всі зусилля, створювалися різні союзи. У тому числі перша "Антанта". Щось подібне, понад 100 років, Британія намагається реалізувати зараз. Втягуючи у це, зокрема Україну", – вважає експерт.

Втім, у ситуації, на його думку, є позитив.

"Однією з вимог, які висуває РФ у рамках "гарантій безпеки" (і в чомусь США з цим, можливо, погоджуються), є неприйняття України в НАТО і не розміщення військ Північноатлантичного альянсу на українській території. По суті, повернення до нейтрального статусу. Просте оголошення про це викликає внутрішні протести в Україні, – пояснює Михайло Чаплига. – А ось альтернатива НАТО у вигляді такого потрійного союзу (Британія-Україна-Польща), включаючи військовий аспект, це формально не вступ до НАТО та нейтральний статус України. Але при цьому ми опиняємось під "парасолькою" Британії. Така собі вдала знахідка у геополітичному плані для України".

При цьому експерт має сумнів, що ініціатором виступила саме Україна, як запевняє Кулеба. Швидше, вважає Михайло Чаплига, все вигадала саме Британія, але наполягла на тому, щоб наша країна взяла на себе ініціативу. Щоб Лондон міг сказати, "це вони покликали нас, а не ми самі прийшли".

При всіх позитивах є і ризик, що цей альянс може не сподобатися Німеччині та Франції

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько впевнений:

"Новий альянс Полубрит (Польща, Україна, Британія) є найпотужнішим міжнародним об'єднанням безпеки, де знаходиться Україна. Нам не вистачало такого альянсу з огляду на загрозу вторгнення з боку Росії. Ідеальним варіантом було б НАТО, але поки що не складається".

На думку експерта, не завадило б подивитися на статут нового альянсу — на яких умовах об'єдналися і чи є щось на кшталт п. 5 Статуту НАТО, коли агресія проти окремого члена вважається агресією проти всього альянсу. І як щодо вступу нових членів, наприклад США?

"За всіх позитивів є і ризик, – зазначає Володимир Манько. – Цей альянс може не сподобатися Німеччині та Франції. І тоді Росія може зіграти у протиріччях, щоб порушити єдність західного світу, єдність НАТО. Завдання України – не допустити цього".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США вирішили вивозити членів сімей дипломатів із Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини