Головна Новини Політика вибори Зовнішнє управління і Україна: чому українці не вірять владі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішнє управління і Україна: чому українці не вірять владі

На думку експертів, напередодні виборів не всі можуть зробити правильні висновки про реальні проблеми

8 жовтня 2020, 11:52
Поділіться публікацією:

52,7% респондентів, опитаних центром "Соціальний моніторинг" у вересні, не вважають Україну незалежною (наявність істотного зовнішнього впливу на країну і шкоди для її суб'єктності в ключових сферах).

Зовнішнє управління і Україна: чому українці не вірять владі

"Коментарі" дізналися у експертів, про що говорять ці дані і чи безпечно проводити такі опитування.

"Розуміння цього факту не означає правильних висновків"

Очевидно, що підсумки опитування свідчать про зростаючий розумінні відсутності суб'єктності і як результат — істинної, а не номінальної, незалежності України серед її населення. Таку думку висловив експерт Українського інституту політики (УІП) Данило Богатирьов.

"Інше питання в тому, що розуміння цього факту не означає висновків про те, як його виправити, — підкреслює він. — Наприклад, усвідомлювати безсуб'єктність України і при цьому голосувати за партії і політиків, свого часу влаштували два майдани і остаточно здали залишки суб'єктності — це якась шизофренія ".

Проте, зазначає Данило Богатирьов, більше половини суспільства у нас, так чи інакше, за цих політиків або їх "лайт-версії" голосує. А значить, відновлення суб'єктності очікувати не варто.

"Таке опитування може бути вигідний окремим партіям"

За словами експерта Українського інституту майбутнього (УІМ) Ростислава Смирнова, як правило, соціологічні дослідження замовляють "під себе" певні партії, кандидати, різні організації. І використовують їх дані з вигодою для себе.

"Тему спірною незалежності, наприклад, активно" качає "ОПЗЖ. Мовляв, у нас зовнішнє управління, ми прийдемо — і наведемо порядок. Так що такий соцопитування може бути вигідний їм ", — вважає Ростислав Смирнов.

Він підкреслює, що практично завжди замовна соціологія робиться з метою маніпулювання громадською думкою або донесення якоїсь інформації.

"Якби у нас не було соцдосліджень по кандидатам (майбутнім депутатам, президенту і так далі), результати були б несподіваними, — зазначає Ростислав Смирнов. — А так, за певний час до виборів нас привчають до думки, що до другого туру виходять, наприклад, тільки ось цей і цей кандидати. Важливо розуміти, що соцопитування — дороге задоволення. Один може коштувати близько 10 тисяч доларів. І за свої гроші замовник хоче отримати певний результат. Важливо і те, як сформульовані питання. Адже часто вас вже підводять до потрібного замовнику відповіді ".

"Подібні опитування погано впливають на рейтинги Зеленського і його партії"

Політичний експерт Євгенія Колесник вважає, що дані цього соцопитування породжують у людей відчуття "Не незалежності". А разом з ним — і почуття небезпеки.

"Ця небезпека — від бездіяльності влади в багатьох питаннях. Зокрема, усвідомлення простих українців, що якщо їх політичні погляди не збігаються з поглядами тих же правих радикалів, у людей немає гарантії бути захищеними державою. Зеленський ніяк не реагує на численні випадки нападу на офіси опозиційних партій, на окремих громадян. Ультра-праві стають легітимним самосудом ", — підкреслює Євгенія Колесник.

У тому, що Україна не є незалежною, є, на думку експерта, явний вплив Заходу.

"Наша країна перетягує на себе ряд аспектів Європи, активно бере кредити. Природно, що ми, будучи боржником, не можемо бути незалежні апріорі ", — зазначає політексперт.

На думку Євгенії Колесник, такі опитування не є небезпечними для суспільства (бо дають усвідомлення реальної обстановки), але небезпечні для держави. Адже вони породжують у людини ряд сумнівів, особливо якщо ті підкріплюються певними фактами.

"Також подібні опороси погано впливають на рейтинги Зеленського і його партії. Особливо перед виборами, — підкреслює експерт. — Рейтинги ще сильніше падають. А від результатів місцевих виборів буде залежати і можливість дострокових парламентських "

Говорячи про наслідки такого роду настрої і бездіяльності влади, Євгенія Колесник прогнозує зростання невпевненості громадян у завтрашньому дні, міграційні процеси, збій в оподаткуванні, збільшення тіньової економіки, можливу зміну політсистеми.

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, якими будуть вибори в Україну-2020.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини