Головна Новини Політика вибори «Вигідний програш» для Арахамії vs відповідь Зеленського: чим загрожує невдача «Слуги народу» на виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

«Вигідний програш» для Арахамії vs відповідь Зеленського: чим загрожує невдача «Слуги народу» на виборах

Експерти пояснили, які можуть послідувати рокіровки в партії влади

21 вересня 2020, 18:15
Поділіться публікацією:

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що перемагати в місцевих виборах "собі дорожче". Мовляв, партії влади навіть вигідніше отримати меншу частку в місцевих радах, щоб весь негатив не був спрямований виключно на СН. Президент України Володимир Зеленський у відповідь закликав колег не намагатися "стелити собі соломку на випадок чогось непередбаченого". Чи охоплюють СН панічні настрої в світлі можливого програшу місцевих виборів? Які можуть послідувати рокіровки в партії влади? Чи можуть початися перебіжки? На ці та інші питання "Коментарям" відповіли експерти.

«Вигідний програш» для Арахамії vs відповідь Зеленського: чим загрожує невдача «Слуги народу» на виборах

"Якщо СН візьме на загальноукраїнському рівні менше 20%, це дасть додаткові можливості іншим політсилами критикувати владу"

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно думає, що Арахамія робить хорошу міну при поганій грі, коли говорить, що "слугам" не страшний програш на місцевих виборах.

"Дивно виглядає спроба виправдати імовірно низький результат партії "Слуга народу" на місцевих виборах. Зробити вигляд, що це не має особливого значення, — зазначає аналітик. — Зрозуміло, що він буде значно нижче президентських і парламентських показників минулого року. Це показують опитування різних соціологічних компаній. Але замість того, щоб зробити висновки, розібратися, чому за рік так стрімко обвалився (і продовжує) їх рейтинг, в СН вдають, що це — не важливо".

Тим часом, місцеві вибори — дуже важливі. І мова не тільки про зміну влади на місцях (або ж зміцненні позицій тих, хто там її тримає). Ці вибори, пояснює Олеся Яхно, покажуть нинішній показник партійної підтримки на загальнодержавному рівні. І продемонструють, що тренд на нові обличчя, який спрацював рік тому, йде на спад.

"Якщо СН візьме на загальноукраїнському рівні менше 20%, це дасть додаткові можливості іншим політсилами критикувати владу, — підкреслює аналітик. — Говорити про те, що у СН немає підтримай суспільства в більш 70%, як раніше. А відповідно — немає більше монополії на владу".

На думку Олесі Яхно, такий розклад призведе до посилення відцентрових процесів всередині СН.

"Частина "слуг" вже орієнтується на майбутні парламентські вибори — за графіком або дострокові. І будуть думати про політичне майбутнє в інших проектах. Більш того — після місцевих вибір може постати питання про необхідність формування саме коаліції, а не монобільшості", — прогнозує Олеся Яхно.

"У СН буде можливість "бити" представників місцевої влади не від своєї партії"

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк не думає, що "слуг" лякає програш на місцевих виборах. Скоріше навпаки.

"Центральний офіс, як мені здається, отримує велике політичне задоволення, що вони не отримають додаткової політичної відповідальності, — пояснює експерт. — І у них буде можливість "бити" представників місцевої влади не від своєї партії, критикувати хоч когось. Будуть шукати "хлопчиків для биття" — мерів, яких призначатимуть винними в своїх провалах".

Микола Давидюк вважає, що це думка не тільки Арахамії, але і всієї політичної верхівки СН, включаючи Зеленського, який своєю критикою спробував згладити зайві одкровення голови фракції.

"Рокіровки за підсумками виборів будуть. Постраждають губернатори, які не впоралися з покладеним на них політичним завданням. Постраждає парочка співробітників Офісу президента. Адже гроші на кампанію витратять чималі, а належного ефекту не отримають. Але справа в тому, що їх особливо не на кого міняти. Адже ми знаємо, що кадрова лава у СН — не велика".

Куди більше політолога турбують зміни, які можуть відбуватися в зв'язку з посиленням за підсумками виборів проросійського блоку. Так, Микола Давидюк не виключає заміни в МЗС, а також в ЗСУ — генералів, що мають яскраво виражену проукраїнську позицію.

"Зеленський зі свого боку намагається мотивувати однопартійців все ж битися за результат"

Відмінність поглядів Арахамії і Зеленського свідчить про велику кризу в "слугах". Здебільшого вони перестають вірити в перемогу на виборах. І навіть не хочуть витрачати на них свій час. Так вважає генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник.

"Адже набагато приємніше рвонути на вихідні в Чорногорію, ніж пертися в якесь село і агітувати за умовного "Васю Пупкіна". Багато кураторів областей елементарно віддали франшизу "слуг" тим, хто заплатив. І їх вже не дуже цікавить остаточний результат. Адже свої "вершки" вони вже зібрали", — каже політолог.

На думку Миколи Мельника, Зеленський зі свого боку намагається мотивувати однопартійців все ж битися за результат. Адже розуміє, що програні місцеві означатимуть фактичний кінець "монобільшості". І ініціативи президента навряд будуть проходити зал парламенту.

"Поки Зеленський має рейтинг більше, ніж у інших українських політиків, його будуть слухати, — каже політолог. — Але як тільки цей рейтинг впаде до рівня 15%, то про лояльність 1/2 "слуг" Зеленський може забути".

Нагадаємо, експерти оцінили, чи доречне рішення глави МОЗ Степанова брати участь у виборах в розпал пандемії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини