Головна Новини Політика вибори Пандемія почекає: чи доречне рішення глави МОЗ Степанова брати участь у виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Пандемія почекає: чи доречне рішення глави МОЗ Степанова брати участь у виборах

Експерти назвали за і проти кроку міністра охорони здоров'я Степанова, який буде балотуватися в Одеську обласну раду

17 вересня 2020, 12:06
Поділіться публікацією:

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов погодився очолити список партії "Слуга народу" до Одеської обласної ради. Як розцінювати такий крок глави МОЗ в умовах зростання хворих на коронавірус? Невже в СН не розуміють, що стануть об'єктом критики? Наскільки тепер рекомендації міністра будуть сприйматися українцями? На ці та інші питання експерти відповіли "Коментарям".

Пандемія почекає: чи доречне рішення глави МОЗ Степанова брати участь у виборах

"Або — вибори, або — боротьба з коронавірусом"

На думку соціолога Павла Кутуєва, ми бачимо звичну ситуацію в тому плані, що "слуги народу" демонструють відсутність у них стратегічного погляду на світ. А головне — відсутність стратегічного сприйняття держави і державної політики.

"Замість стратегії вони виходять з одномоментних, кон'юнктурних, дрібно-тактичних пріоритетів. З точки зору тактики — цілком ймовірно, що Степанов як колишній губернатор Одещини, який має уявлення про регіон, соціальний капітал (контакти та зв'язки з потрібними — впливовими — людьми), буде корисний на чолі списку до облради. Але з точки зору держави, яке перебуває в ситуації пандемії, делегувати національного міністра охорони здоров'я на регіональні вибори, як на мене, — безвідповідально", — каже Павло Кутуєв.

На двох стільцях всидіти неможливо, підкреслює соціолог. Тому: або — вибори, або — боротьба з коронавірусом.

"А оскільки на вибори йдуть, щоб їх вигравати, то, ясна річ, саме вони й будуть пріоритетом. А громадська охорона здоров'я в період сплеску коронавірусної інфекції", — резюмує Павло Кутуєв.

"Такий прийом може давати "довісок" до 1,5-2% для списку"

"Висування ВІПа на чолі виборчого списку будь-якої партії — класичний хід, спрямований на "підтягування" результатів в окрузі за цю партію. Такий прийом може давати "доважок" до 1,5-2% для списку, — каже політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров. — Чи може висування Степанова бути реально направлено на прохід до облради? Та чому б і ні!"

Експерт підкреслює, що глава облради — це гарантоване тепле місце на 5 років. І цим воно разюче відрізняється від міністерського крісла.

"І все ж — думаю, що Степанов на чолі облсписку СН — це технологічний хід, спрямований на "перенесення" зрослої останнім часом популярності медиків на електоральний авторитет партії, — зазначає Андрій Бодров. — Чи дасть це ефект? Сумніваюся, тому що технологічно опоненти СН можуть розгорнути прихід Степанова в список і площину "втечі від відповідальності". Та й навряд чи можна сказати, що МОЗ серед рядового виборця завоював в період епідемії реальний авторитет".

Симпатії, підкреслює політконсультант, виникали не до чиновників, а до окремого лікаря, який на передовій боровся з вірусом. Тому, вважає Андрій Бодров, технологам СН варто ще раз подумати, чого вони хочуть добитися цим ходом.

"Подібний крок Степанова демонструє пріоритети влади"

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька критикує главу МОЗ. На її думку, він не мав права йти в політику в той час, як у нас фіксується значне зростання інфікованих коронавірусом.

"Як правило, виборча кампанія займає багато часу. Це — 24/7. Тобто, глава МОЗ піде у відпустку... А хто буде займатися проблемами медицини, нестачею ліжко-місць, збільшенням кількості хворих дітей у зв'язку з початком нового навчального року? Чим взагалі думає ця влада? Як можна кричати про проблеми, закликати дотримуватися заходів безпеки, запроваджувати нові карантинні обмеження — і в цей момент кидати штурвал корабля МОЗ?" — дивується політолог.

На думку Олени Броницької, подібний крок Степанова демонструє пріоритети влади. І це точно не боротьба з пандемією...

Експерт впевнена: "В очах багатьох людей, які й так розчаровані в цій владі, вона ще більше втрачає легітимність. Перебуваючи в теплій ванні, вона незабаром отримає холодний душ — за результатами місцевих виборів, а можливо і наступних за ними дострокових парламентських".

Нагадаємо, довідка про судимість тепер не знадобиться кандидатам в депутати. Таке рішення прийняв парламент.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини