Головна Новини Політика вибори Вибори в Україні: Коли і як їх можна провести обговорили в Інституті миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Україні: Коли і як їх можна провести обговорили в Інституті миру

Україна може стати прикладом втілення найкращих демократичних принципів та має змогу “провести вибори навіть за дуже складних обставин”. Але по завершенню війни

8 лютого 2023, 21:29
Поділіться публікацією:

Українці та міжнародна спільнота очікуватимуть від майбутніх виборів усіх рівнів децентралізації влади та вільного права. Такі думки лунали сьогодні під час зустрічі “Здобуття миру після війни, підтримка української демократії” у Вашингтоні при Інституті миру (USIP), пишуть "Коментарі".

Вибори в Україні: Коли і як їх можна провести обговорили в Інституті миру

Головне завдання наступних виборів в Україні окреслила низка експертів

За словами старшого міжнародного радника з виборів та директора Міжнародної фундації виборчих систем IFES в Україні Пітера Ербена, для перемоги у війні абсолютно необхідним є певний рівень централізації влади. Однак, вже після війни очікування від української влади будуть дещо іншими.

“Завжди важко зробити цей перехід. І я думаю, що ми, друзі України в міжнародній спільноті, повинні бути поруч, щоб допомогти якнайкраще. Але я точно переконаний, що Україна зможе гідно провести наступні вибори, і що навіть під час війни ми зможемо зробити деякі кроки до створення найкращого середовища для відновлення повної демократії”, — каже Ербен.

За його словами, поряд з децентралізацією вибори стануть фантастичною нагодою для України показати решті світу, що можна зробити в плані зміцнення демократії. Експерт також висловив впевненість, що українська опозиція зможе конкурувати на виборах та мати безперешкодний доступ до ЗМІ, адже українці кілька разів виходили на боротьбу за цей принцип у своїх революціях.

Екс-посолка США в Україні Марі Йованович наголосила, що зараз усі демократичні країни борються за демократію, включно з Америкою, щоб знайти найкращий шлях вперед, і баланс між питаннями безпеки та не менш важливими питаннями свободи дійсно дуже важливий.

"Важливо почати працювати над обіцянками демократичного майбутнього зараз, а не чекати, коли війна закінчиться, — стверджує Марі Йованович. — Варто пам’ятати, що демократія – це те, за що народ України боровся роками, а тепер віддає своє життя за це".

За її словами, важливо не лише виграти війну, але і виграти мир. Адже українське громадянське суспільство, співпрацюючи з владою, зараз робить це, і це надто важка робота. Коли війна закінчується, не можливо раптом потрапити у мирний час. Є тривалий перехід до миру. Для демократії справді важливий політичний плюралізм і досягнення балансу.

Віцепрезидент Інституту миру США з питань Росії та Європи та колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, також говорив про виклики для демократичних практик під час війни.

"Усі країни, які перебувають у стані війни, повинні робити для підтримки безпеки певні обмеження щодо деяких речей, які ми зазвичай робимо для демократії", — каже дипломат.

Україна, за його словами, матиме низку викликів, як то вибори й захист прав людини. А на шляху до членства в ЄС українська влада має виконати перелік завдань, з-поміж яких — боротьба з корупцією та відмиванням грошей, з впливом олігархів та інше.

Радниця Посольства України в США Катерина Смаглій, додала, що війна є доброю нагодою для президента України боротися з олігархами, у тому числі уникаючи “вибіркового правосуддя”, коли одні олігархи підпадали під дію відповідних законів, а інші ні. Тривалий час була проблемною роль олігархів, зокрема, у виборчому процесі, коли вони “купували” не лише політиків, а й міністрів та державне фінансування, використовували кошти від сусідньої держави на підтримку партій, що діяли не в інтересах країни. Сьогодні ж побороти олігархат і корупцію та відстояти демократію допоможуть люди, які повернулися з війни та зробили найбільший внесок у перемогу.

“Вони ніколи не дозволять корумпованим політикам вкрасти у них країну. Тому продовжуватимуть працювати на всіх рівнях, що є надзвичайно важливим”, — впевнена Катерина Смаглій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перепис та вибори на тлі кібератак: Чи готова "Дія" до нововведень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини