Головна Новини Політика кабмін Перепис та вибори на тлі кібератак: Чи готова «Дія» до нововведень (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Перепис та вибори на тлі кібератак: Чи готова «Дія» до нововведень (ВІДЕО)

У міністерстві цифрової трансформації кажуть, що перша фаза війни Росії фактично стартувала з атак на українську інформаційну систему на початку 2022 року

6 лютого 2023, 19:10
Поділіться публікацією:








Перша фаза війни Росії фактично стартувала з атак на українську інформаційну систему на початку 2022 року. Відбулося понад дві тисячі офіційно зареєстрованих кібератак за рік війни на українську інформаційну систему і з них – сотні на застосунок "Дія". Атаки на застосунок були марними, адже його не так легко атакувати, адже "Дія" не зберігає персональні дані. Архітектура застосунку побудована ідеально для воєнного часу, розповів в інтерв’ю "Радіо свобода" віцепрем'єр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пишуть "Коментарі".

Перепис та вибори на тлі кібератак: Чи готова «Дія» до нововведень (ВІДЕО)

Застосунок «Дія» готують до використання для перепису населення і чергових виборів

"Російські хакери намагаються потрапити в реєстри або в інформаційні системи, які є носіями найбільш сенситивної інформації, де зберігаються персональні дані громадян, також це енергетична сфера, інформаційні системи, які пов’язані з МЗС, з Міноборони. Але поки що їм вдається тільки атакувати сайти якихось невеличких громад", — розповів Федоров.

За словами міністра цифрової трансформації, перед вторгненням, власна команда хакерів атакувала нас 24/7. У 2021 році заплатили величезні гроші за кібератаки на "Дію". Урядовці збирали етичних хакерів з усього світу і платили їм мільйони гривень, щоб вони атакували "Дію", знаходили вразливі місця. Власне так вдалося попередити багато сенситивних кібератак на енергетичну сферу, на державні портали, на державні сервіси.

Що ж до можливості виборів через "Дію", то як каже Федоров, зараз взагалі немає такої цілі – займатися виборами.

"Для того, щоб робити онлайн-вибори, потрібна неймовірна довіра до влади, неймовірна довіра до правоохоронних органів, до судової системи і до електронної системи та високий рівень цифрових навичок у населення. Якщо всі ці компоненти будуть разом, то і буде довіра одне до одного, тоді можна будувати електронні вибори. Поки ми цим займаємося", — пояснив віцепрем'єр.

Що ж до можливості демографічного перепису через "Дію", то торік ухвалили законопроєкт, але чи вдасться його реалізувати найближчим часом — невідомо.

"Ми можемо проводити перший раунд перепису, використовувати електронні засоби. І ми можемо задіяти "Дію" в цьому напрямку, коли буде перепис. Одним із партнерів планувала бути (і, я впевнений, буде) компанія Apple. Вони нам допомагають спеціалістами з кібербезпеки. Тому що вони були партнерами перепису у США. Ось такий цікавий кейс. І я впевнений в тому, що це був би проєкт світового рівня. Ми показали б, як можна, використовуючи технологію, робити вже нові переписи населення, які показують вже більш об’єктивну, активну інформацію", — зауважив Михайло Федоров.


Нагадаємо, як писали раніше "Коментарі", Міністерство цифрової трансформації, Міноборони, Мінсоцполітики та Мінветеранів розробили план з цифровізації військово-лікарської комісії. Це має допомогти побороти бюрократію в армії, запевнив віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини