Вибори під час війни: які перспективи – чому так бурхливо реагує команда Зеленського

На сьогоднішній день немає жодного практично протестованого механізму проведення вибору в умовах війни

Президент України та представники його Офісу продовжують висловлюватись на тему виборів. Зеленський розмито відповідає на те, чи балотуватиметься він на другий термін, експерти нагадують, що під час воєнного стану, згідно з Конституцією, вибори неможливі. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначає, що для проведення демократичних виборів в Україні в умовах воєнного часу нам потрібна не лише зміна законодавства, а й – серйозне посилення протиракетної оборони, додаткові фінансові кошти. Чому тема виборів в Україні актуалізувалась останнім часом, зокрема – з подачі Заходу? Які є найбільш реалістичні сценарії проведення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Окрім технічних питань, потрібно розуміти, як позначиться виборча кампанія на українському суспільстві

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Вибори в умовах війни та воєнного стану – це найневивченіша тема через відсутність практичних кейсів у демократичних країнах. Саме тому виникла широка дискусія як у західному медійному полі, так і українському, чи можливе в принципі проведення виборів з юридичної та практичної точки зору та які механізми можуть забезпечити їхню легітимність".

На думку політолога, спочатку потрібно розібратися, чому вибори вимагає Захід.

"Коли в тебе над головою не літають ракети, політики, навіть досвідчені та "калібровані", схильні міркувати абстрактними категоріями. Мовляв, демократія – це найголовніша цінність, а вибори – це основний механізм її збереження. Тож без виборів ніяк. Кредит довіри вичерпується, потрібно провести або "переекзаменування" чинної влади, або укласти договір із новою. В іншому випадку режим все більше і більше скочуватиметься в автократію, є ризик приходу до влади військових і так далі. З такими побоюваннями важко не погодитись, – вважає Ганна Малкіна. – Але водночас потрібно відповісти на запитання: як провести вибори, щоб забезпечити їм легітимність?".

На сьогоднішній день, продовжує експерт, не існує жодного практично протестованого механізму проведення виборів в умовах війни, тому що демократії, як ми знаємо, не воюють одна з одною. І Україна, акцентує Ганна Малкіна, може стати першопрохідником за умови відповіді на низку важливих питань.

Питання перше: як забезпечити рівний доступ до виборчих дільниць громадянам України?

На сьогоднішній день, нагадує експерт, громадяни України розкидані по всьому світу (зокрема перебувають у Російській Федерації), сидять в окопах, лежать у шпиталях, проживають на окупованих територіях. Відповіді це питання немає.

Питання друге: як гарантувати безпеку громадян, які проживають на території України в день виборів? Додатковими системами ППО? Версія робоча, але слабка, вважає Ганна Малкіна. Вона пропонує уявити, як у день виборів у небо РФ вп'ятнадцять разів піднімуться борти МІГ-31К (з відповідною повітряною тривогою по всій Україні). І все, вибори не відбудуться.

Питання третє: як багато міжнародних спостерігачів наважуться приїхати до України та поїхати на виборчі дільниці, наприклад, до Краматорська? Чи до інших прифронтових міст?

Питання четверте: як забезпечити рівний доступ до політичної конкуренції/виборчої кампанії громадянам України? Адже багато хто з них воює, доступ до медіапростору обмежений "Єдиним марафоном" та фактичною відсутністю великих альтернативних ЗМІ.

Питання п'яте: де на все це взяти гроші за дефіциту державного бюджету в 107,6 млрд гривень станом на липень 2023 року?

"Список питань неповний, відповіді на них немає, – констатує Ганна Малкіна. – Однак, окрім технічних питань, треба розуміти, як позначиться виборча кампанія на українському суспільстві. Адже вибори – це завжди поглиблення розколів, посилення фрагментації та протиріч. В умовах зовнішньої агресії ослаблення суспільної консолідації, яка дозволила нам вистояти на початковому етапі широкомасштабної війни, може зіграти злий жарт".

Швидше за все, вибори в Україні в умовах воєнного стану не будуть проведені

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник звертає увагу, що президент Зеленський і його команда дуже активно, навіть бурхливо реагують на заяви американського сенатора-республіканця Ліндсі Грема про необхідність проведення виборів в Україні в 2024 році, незалежно від того, закінчиться до того моменту війна чи ні.

"Українська влада номінально не відмовляється від проведення виборів. Але, водночас, висуває певні умови для цього з огляду на воєнний стан. Це і фінансування цього процесу у розмірі 5 млрд доларів, і наявність американських спостерігачів (у тому числі на передовій, де голосуватимуть солдати), і значне збільшення постачання систем ППО/ПРО. Все це виглядає як дуже емоційна реакція. Схоже, що у ОП сприймають заяви американського конгресмена як знак політичної недовіри. Як прихований сигнал, що команда Зеленського, а то й сам президент, має бути готова після наступних виборів залишити свої кабінети або розділити владу з іншими політичними силами", – зазначає експерт.

Тому, вважає він, така бурхлива реакція на заяви лише одного конгресмена.

Втім, продовжує Руслан Бортник, не можна виключати, що йде певний тиск на Зеленського та його команду. Або ж це просто інструмент політичної риторики.

"Можливо США намагаються сказати, що підтримують в Україні саме демократичну владу. Що цінність України – це цінність демократичної держави, в якій мають дотримуватись Конституція, у принципі закони. У тому числі – відбуватиметься змінність влади. З іншого боку – у такий спосіб частина західних еліт, американських, особливо республіканських – може демонструвати невдоволення Зеленським та його командною. Наприклад, через активний тиск української влади на наших західних партнерів щодо постачання озброєнь і не тільки. Така критика впливає на внутрішньополітичну ситуацію, перебіг виборчого процесу", – міркує політолог.

На його думку, такі заяви з боку окремих представників Заходу цілком міг прокоментувати речник президента. Але тему взявся коментувати президент, представники його Офісу. Тим самим розкручуючи її, фактично виводячи на більш високий рівень.

"Думаю, вибори в Україні в умовах воєнного стану не будуть проведені. Для цього треба або зупиняти воєнний стан, або міняти законодавство. А крім того – відновлювати демократичне конкурентне політичне середовище. Дозволити працювати у загальнонаціональному ефірі всім ЗМІ. Проводити всім партіям та їх прихильникам демонстрації, мітинги. Інакше партія влади матиме величезну перевагу – і такі вибори не будуть демократичними, – наголошує Руслан Бортник. – Якщо вибори і відбудуться наступного року, то стануть або наслідком мирних угод (що малоймовірно) або ж наслідком серйозних внутрішніх криз".

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи піде Зеленський на другий президентський термін – яка ймовірність виборів у 2024 році.