Головна Новини Політика вибори В ОПОРІ пояснили, як користуватися новими бюлетенями на місцевих виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

В ОПОРІ пояснили, як користуватися новими бюлетенями на місцевих виборах

Українці вперше голосуватимуть за відкритими списками, вибираючи одночасно і партію, і кандидата, якого хочуть підняти в списку політичної сили

11 серпня 2020, 09:53
Поділіться публікацією:

На місцевих виборах, які відбудуться вже в жовтні, українці отримають абсолютно нові бюлетені. Їхня форма стане іншою завдяки змінам до виборчого кодексу. Як не заплутатися в нововведеннях і проголосувати правильно, - пояснили представники ГО "Опора".

В ОПОРІ пояснили, як користуватися новими бюлетенями на місцевих виборах

Вибори в Україні. Фото: delo.ua

Тепер українцям вибирати доведеться не тільки партію, а й кандидата. Таким чином вони самі будуть формувати список партії. Що більше голосів отримає кандидат, то вище він опиниться у списку політичної сили.

Новий бюлетень правильно читати по горизонталі. Зліва буде вказаний список партій, посередині будуть два квадрати, де можна залишати позначки, а праворуч — прізвища кандидатів.

Спочатку необхідно вибрати партію. Поруч у квадраті залишити відповідну позначку. В цьому випадку для виборців все залишається незмінним. Нововведення починаються на наступному етапі. Навпроти кожної партії будуть надруковані списки кандидатів. Вибравши партію, слід вибрати одного кандидата з цієї ж політичної сили та вписати його номер у відповідний квадрат з трафаретом. Причому, якщо номер кандидата "01", то і писати варто "01", а не просто "1".

До речі, виборець має право голосувати тільки за партію. Якщо він не залишить позначки за жодного кандидата, цей бюлетень також зарахують.

В ОПОРІ пояснили, як користуватися новими бюлетенями на місцевих виборах - фото 2

У більшості населених пунктів виборці отримають 4 бюлетені.

"Вони призначені для голосування за главу населеного пункту, а також депутатів місцевої, районної та обласної рад. Бюлетені нової форми будуть для голосування за обласні та районні ради", — пояснили в ОПОРІ.

Лише по 2 бюлетені отримають в Києві, де обиратимуть мера та міську раду. По 3 — на підконтрольній території Донбасу. Там не голосуватимуть за обласні ради.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в деяких громадах підконтрольної території Донбасу місцеві вибори не відбудуться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини