Головна Новини Політика вибори Спекуляції та коронавірусний "майдан": чи перенесуть випробування 2020-го місцеві вибори в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Спекуляції та коронавірусний "майдан": чи перенесуть випробування 2020-го місцеві вибори в Україні

Політологи розповіли, кому вигідний зрив виборів в Україні в жовтні 2020-го і якими можуть бути наслідки

6 серпня 2020, 12:31 comments1427
Поділіться публікацією:

Глава "Комітету виборців України" Олексій Кошель вважає, що українські органи держвлади не готові до проведення місцевих виборів в умовах пандемії коронавірусу в зв'язку з тим, що ніхто не передбачив додаткові витрати з державного бюджету на закупівлю масок і інших засобів захисту. "Коментарі" з'ясували, чи можуть вибори бути зірвані, якщо не по цій, то з іншої причини, а також кому це вигідно і до чого може привести.

Спекуляції та коронавірусний "майдан": чи перенесуть випробування 2020-го місцеві вибори в Україні

Загроза пандемією

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що фінансових загроз місцевим виборам набагато більше, ніж просто не передбачені статті витрат на засоби індивідуального захисту.

"Нагадаю, що ЦВК суттєво зменшила бюджет на проведення виборів. У первинному варіанті закону про Виборчий кодекс був пункт, який передбачав фінансування ЦВК із зовнішніх джерел (донорських організацій). Але ця стаття не увійшла в фінальну редакцію", — відзначає експерт.

Максим Степаненко впевнений, що вибори будуть намагатися проводити якомога дешевше.

"Буде менше територіально-виборчих округів, тому що кількість районів зменшилася. До того ж, у ЦВК є можливість застосувати деякі діджитал- складові замість традиційного голосування", — нагадує співробітник МЦПД.

За словами Максима Степаненка, в законі про вибори передбачено, що вони можуть бути скасовані через дві причини: введення надзвичайного стану та воєнного стану.

"Навряд чи влада готова застосувати такі варіанти, — вважає експерт. — Вони дуже очевидні. І висока політична конкуренція на цих виборах не дозволить провести подібні рішення".

У цьому, вважає експерт, є і якась загроза. Адже пандемія не спадає, ми маємо щодня все більше хворих. А якщо мова піде про другу хвилю коронавірусу, влада буде політично обмежена в можливості ввести надзвичайний стан.

"І все ж, думаю, реальних загроз проведенню місцевих виборів немає. А розмови про їх зрив або перенесення — скоріше спекуляції", — резюмує Максим Степаненко.

Можлива відстрочка

Політтехнолог Борис Тізенгаузен впевнений, що відстрочка виборів не вигідна партії "Слуга народу" (СН), рейтинг якої падає.

"Навіть кілька місяців відстрочки місцевих виборів можуть привести до втрати партією влади до 10% підтримки в ракурсі країни, — говорить експерт. — А тому, мені здається, СН і президент Зеленський будуть робити все, щоб вибори пройшли вчасно".

Ми бачимо, відзначає Борис Тізенгаузен, що якщо потрібні гроші, то їх можна знайти, як знайшли на будівництво доріг. Забезпечення спецзасобами — сума набагато менша. І знайти кошти не буде проблемою, впевнений політтехнолог.

"Питання в тому, що ми не знаємо, як буде поводитись вірус, — продовжує Борис Тізенгаузен. — Прогнозується друга хвиля. Уже застосовується зонування — червона, жовта, зелена зони... І проведення виборів може відрізнятися, в залежності від зони. Адже якщо зупиниться той же транспорт, деякі фізично не зможуть голосувати".

І все ж поллітехнолог вважає, що вибори відбудуться вчасно. При цьому, підкреслює Борис Тізенгаузен, ніхто не зможе передбачити, що буде до 25 жовтня з вірусом, яка буде епідеміологічна ситуація.

Антирекорди

"У нас був фонд по боротьбі з ковідом — майже 65 млрд грн, — нагадує політичний експерт Богдан Мірошников. — Ніхто ж не знав, що коронавірус такий підступний і поширюється на дороги та роботу поліції, яким підкинули грошенят з цього фонду... А дефіцит масок і респіраторів вже знову є — адже заборону на експорт знову знято. Далі виявляється, що українські органи держвлади не готові до проведення місцевих виборів. Перш за все, думаю, через  рейтинг панівної партії, котрий падає".

Експерт звертає увагу, що зараз в авральному порядку збільшили кількість тестів (що повинні були зробити ще в березні).

"Робиться це, щоб показати "антирекорди" і різке збільшення кількості хворих. То поставмо лічильники на туберкульоз, наприклад — щоб взагалі ніколи більше з дому не виходити... Це і є план влади зі зриву виборів, — вважає Богдан Мірошников. — Реалізація вже почалася. Ув"язнено у своєрідну "в'язницю" Луцьк, Тернопіль і район в Чернівецькій області. Думаю, наступні на черзі будуть Івано-Франківськ, Київ і Львів — там "зеленій команді" потрібно збивати рейтинг чинних мерів".

При цьому, відзначає експерт, все, що відбувається, б'є саме по рейтингу центральної влади.

"Люди втомилися від брехні влади та власного зубожіння. А тому — плювати хотіли на карантини та обмеження, — вважає Богдан Мірошников. — Раджу Зе-команді займатися справами і не прикривати свою неспроможність карантином. 14% падіння ВВП у 2-му кварталі — це повна жерсть, такого не було навіть під час відкритого протистояння в Дебальцеве з РФ у 2015-му, коли курс стрибав до 40 грн за долар. Чинна влада повинна стійко прийняти поразку і не використовувати адмінресурс. Інакше буде їм "коронавірусний" майдан — передумови вже є".

Нагадаємо, другий день поспіль Україна б'є власні рекорди за кількістю нових випадків інфікування. За добу в країні виявили ще 1318 пацієнтів з COVID-19. І це на 47 осіб більше, ніж було вчора. Такі дані повідомляють на сайті РНБО, де ведуть підрахунок інфікованих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини