Головна Новини Політика вибори Скандальні вибори на 87-му окрузі: чи отримає Вірастюк мандат
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальні вибори на 87-му окрузі: чи отримає Вірастюк мандат

Експерти розповіли, чим обернеться скандальний хід виборів на 87-му окрузі в Івано-Франківській області

5 квітня 2021, 13:15
Поділіться публікацією:

Битва за перемогу на 87-ій дільниці (Івано-Франківщина), де 4 квітня переможцем оголосили Василя Вірастюка (балотувався від "Слуги народу"), триває. І в судах, і в медіа-просторі. Чи отримає Вірастюк мандат? Чому після цих довиборів залишилося таке неприємний післясмак? Експерти в бесіді з виданням "Коментарі" відповіли на ці питання.

Скандальні вибори на 87-му окрузі: чи отримає Вірастюк мандат

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Навряд чи Вірастюк найближчим часом отримає мандат"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує наступним чином: "В якійсь мірі довибори на 87-му окрузі виявилися символічної боротьбою. На кону стояв не просто депутатський мандат, а позиціонування, баланс влади в цілому в країні. Фактично ці довибори показували реальні рейтинги політсил, реальні можливості. Саме тому такою запеклою була боротьба. Суть якої — чи зберігає перспективи "Слуга народу" чи ні, чи впливає президент на ситуацію в регіонах, чи зберігає популярність".

Експерт акцентує, що боротьба велася між трьома ключовими групами: Порошенко (Звіробій, що йшла від "Європейської солідарності", навіть знялася на користь "свободівця" Кошулинського, щоб об'єднати електорат "правого флангу"), Коломойського (ставка на т.зв. "Шевченка Буковельського") і командою Зеленського, яка виставила Вірастюка.

"Думаю, що поки боротьба не припиниться. Варто очікувати подальших судових розглядів. І навряд чи Вірастюк найближчим часом отримає мандат, — прогнозує Руслан Бортник. — Ситуація буде блокуватися через судові рішення. Паралельно будуть йти переговори між командами Коломойського і Зеленського. Це вже не проблема Шевченка і Вірастюка, "За майбутнє" та "Слуги народу". Це — проблема Коломойського і Зеленського. Швидше за все, результати виборів стануть предметом торгу між олігархом, положення якого серйозно ускладнилося внаслідок тиску з боку США, і Банковою, де намагаються пройти між крапельками".

Директор Українського інституту політики вважає, що Вірастюк в кінці кінців мандат отримає. Але щоб прискорити процес команді Зеленського, на його думку, доведеться йти на якісь договорняки з Коломойським.

"Сам факт таких "брудних виборів" є певним маркером, сигналом для використання адмінресурсу, силових структур у політичній боротьбі — вже з боку нової влади, яка критикувала подібні методи попередників. Мені здається, такі дії підривають довіру і дискредитують президента і його команду", — резюмує Руслан Бортник.

"Вибори на 87 окрузі показали боротьбу не за мандат, а за вплив"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк впевнений, що вибори на 87 окрузі показали боротьбу не за мандат, а за вплив.

"Це був бій Зеленського і Коломойського. Президент кинув всі сили на перемогу, навіть відправив десант своїх вірних "слуг" — депутатів, присутність яких означала не що інше як адмінресурс. Не помітити цього було просто неможливо. Одна справа, коли депутати беруть кого-то на поруки в судах, а інша справа — працювати в окрузі на підтримку свого кандидата. Все це свідчить про те, що Зеленський готовий йти по "бєспрєдєлу" щоб отримати своє. В цьому нічого поганого немає, може сказати хтось. Однак коли зневажаються закони і демократичні правила прозорих виборів — це не можна вітати, якими б мотивами не керувалася влада", — зазначає аналітик.

На його думку, те, що сталося свідчить про те, що влада відчуває втрату підтримки і легітимності. Тому і застосовує адмінресурс.

"Одночасно така "неспортивна" боротьба за мандат свідчить про те, що сама монобільшість дуже крихка і невпевнена. "Слугам" потрібні голоси в парламенті. Цікаво, як себе поведе опозиція. Якщо вона дійсно є, в тому числі в парламенті, то повинна відреагувати на події на 87 виборчому окрузі. Як мінімум, заблокувати трибуну під час наступного засідання — до з'ясування остаточних результатів цих скандальних довиборів у судах", — вважає Тарас Семенюк.

Нагадаємо, в "Слузі народу" розповіли, чи буде нардеп Колесник "звалювати" з країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Сергей

5 квітня 2021, 12:23

Ныне пошел такой тренд - засветился на телевидении то прямая дорога в депутаты. Прошел мимо администрации какой либо- а зайду на место депутата! А может министра или президента! Устроили из органов власти проходной двор! Гири таскать осточертело? Они перестали кормить?


Новини