Головна Новини Політика вибори Вірастюк переміг на довиборах у Раду: що про це думають експерти і як можуть далі розвиватися події
commentss НОВИНИ Всі новини

Вірастюк переміг на довиборах у Раду: що про це думають експерти і як можуть далі розвиватися події

Василь Вірастюк переміг із відривом у 749 голосів

4 квітня 2021, 13:55 comments1696
Поділіться публікацією:

Через тиждень після голосування Центральна виборча комісія (далі — ЦВК) повідомила, що на довиборах у Верховну Раду України на 87-му окрузі в Івано-Франківській області переміг кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк. Підрахунки були скандальними, результат викликає чимало питань. Як можуть події розвиватися далі? Чи не виявиться для партії влади ця перемога — пірровою?

Вірастюк переміг на довиборах у Раду: що про це думають експерти і як можуть далі розвиватися події

Ставка Зеленського на Вірастюка спрацювала, але не все так просто (фотографія з відкритих джерел)

За даними ЦВК, за Василя Вірастюка ("Слуга народу") проголосувало 31,25% виборців (15 076 голосів), а за його головного суперника — Олександра Шевченка ("За Майбутнє") — 29,69% (14 327 голосів). Тобто, Вірастюк переміг із відривом у 749 голосів. Третім став Руслан Кошулинський від партії Всеукраїнське об'єднання" Свобода ". Його підтримали 28,86% виборців (13 927 голосів).

Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань зазначає: "З моменту висунення Вірастюка по цьому округу стали зрозумілими дві речі. По-перше, що чорна кішка між Коломойським і Зеленським продовжує бігати. Шевченко, який претендує на перемогу, тісно пов'язаний з Коломойським і представляє близьку олігархові партію "За майбутнє", група депутатів від якої є в ВР. По-друге, ми зрозуміли, що команда Зеленського продовжує використовувати прийомчики з 2019 року. Приколи, відоси, ставки на медійно розкручених персонажів. Василь Вірастюк — особистість, шанована всіма українцями, але він не був помічений у політиці. Його висунення означало, що ставка зроблена на впізнавану фігуру, щоб "перебити" сильних конкурентів".

Конкуренти, підкреслює Олексій Гарань, були дійсно сильними. Обидва мають впізнаваність у регіоні. Шевченко з його "Буковелем" і мережами, "розкинутими" під час кампанії, давно "підгодував" округ. Кошулинський відомий як ідеологічний політик, колишній віцеспікер, який провів історичне засідання Ради після втечі Януковича, а потім пішов на фронт.

"Очевидно, що під час кампанії використовувалися нечесні методи, — зазначає професор. — З боку Шевченка були випадки підкупу, а з боку Вірастюка-Зеленського — використання адмінресурсу, що вже є правовим порушенням. Згадаймо появу скандального Миколи Тищенка (він не лише нардеп від "Слуги народу" і ресторатор, але й кум голови Офісу президента Андрія Єрмака, який хрестив його сина) з цілим десантом "слуг" на одній з виборчих дільниць і їхні явно незаконні дії, що свідчить про методи, які використовувала команда президента".

Олексій Гарань впевнений, що результати виборів на 87-му окрузі будуть оскаржуватися в судах.

"З точки зору голови правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольги Айвазовської можливості скасувати вибори юридично немає. А ось колишній заступник голови ЦВК, заслужений юрист України Андрій Магера не виключає рішення Верховного Суду, що результати виборів не можливо встановити через порушення на багатьох дільницях, де зникали бюлетені, замінялися протоколи й т.д. Я не буду вдаватися в юридичні аспекти, оскільки не юрист. Але з політичної точки зору, якщо переможе Вірастюк, — це буде перемога для Зеленського. Він отримає ще одного "силовика" в парламенті, який буде слухняно голосувати так, як скаже Банкова. Це підтвердить віру в Зеленського, а також у те, що прийоми, які були використані у 2019 році, працюють і нині. Обмежено, але — працюють", — зазначає Олексій Гарань.

Водночас він акцентує: "В умовах, коли відбулося сильне падіння рейтингів і президента, і партії влади, Зе-команда ще далі відходить від своїх обіцянок 2019 року і повертається до гірших зразків української політики: використання адмінресурсу під час виборів, прямий тиск на членів комісій і підключення того ж адмінресурсу у процесі підрахунку голосів. Це буде використано проти Зеленського його опонентами. І це, м'яко кажучи, не дуже добре виглядає в очах наших міжнародних партнерів".

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк вважає так звану "перемогу" Вірастюка слабкою і непереконливою.

"Такою її зробив непрозорий спосіб підрахунку, нетактовна поведінка "депутатського десанту" від "Слуги народу" в окрузі на чолі з Миколою Тищенком, — пояснює експерт. — Окремо хотілося б зазначити про роботу, а точніше імітацію роботи "аваківців", тобто правоохоронних органів, мовчання самого Вірастюка щодо оцінки дій Тищенка, затягування представниками кандидата від "Слуги народу" процесу підрахунку голосів".

На думку Дмитра Гаврилюка, ані Кошулинський, ані Шевченко не визнають результатів виборів і спробують оскаржити їх у судовому порядку.

"Але "найпрекрасніша Феміда в галактиці" просто визнає перемогу Вірастюка. Останньому теплого прийому від частини опозиційних політиків навряд чи варто чекати. Президент України, зрозуміло, буде щиро вітати проходження Вірастюка в Раду. Для останнього ж те, як він "переміг", буде якорем, який тягне на політичне дно без будь-якої можливості на другий політичний шанс", — прогнозує Дмитро Гаврилюк.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як відмова Звіробій і Марчевського від виборів у Раду поміняв розклад в округах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Стьопа

4 квітня 2021, 14:17

Такої наглості як останнім часом веде себе влада ЗЕЛЕПУГ, не було навіть при Януковичі. Ці хворі люди не аналізують історію, а потім соплями сруть, що їх переслідують, по тюрмах саджають.


Новини